Лобі
(покроковий рецепт з фото)
Лобі - традиційна грузинська закуска, представляє собою смачну корж з квасолею. Проста в приготуванні, але дуже ситна і смачна, особливо - якщо не пошкодувати спецій.
Лобі - типове грузинське блюдо, приготування якого мене навчив мій хороший знайомий, справжній грузин Теймураз з Кутаїсі. Номінально лобіані - це закуска, хоча за своєю ситності лобіані не поступається багатьом гарячих страв (квасоля як-ніяк). Важливий факт: якщо знехтувати використанням спецій (точніше, кінзи), то у вас вийде не лобіані, а чортзна-що. Braai - ключовий інгредієнт цієї страви, тому постарайтеся додати її в коржі. І тоді у вас вийде лобіані як в кращих будинках Кутаїсі
- Квасоля біла суха - 500 грам
- Куряче яйце - 1 штука
- Сіль - 3 чайних ложки
- Борошно пшеничне - 500 грам
- Рослинна олія - 20 мілілітрів
- Вершкове масло - 100 грам
- Кефір - 200 мілілітрів
- Дріжджі свіжі - 15 грам
- Цукровий пісок - 5 грам
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Braai - 40 грам
Квасоля необхідно замочити у воді на ніч.
У теплому кефірі розчиняємо дріжджі, туди ж додаємо сіль, цукор і яйце. Гарненько перемішуємо. Одночасно при цьому, ставимо варитися квасолю (воду, в якій квасоля замочувалася, зливаємо - варити треба в новій, чистої) - вона буде варитися приблизно 1, 5-2 годину (готовність перевіряйте, пробуючи на смак).
У кефірну суміш потроху підмішуємо борошно, замішуємо тісто до тих пір, поки не перестане липнути до рук. Ставимо в тепле місце підходити, коли тісто підніметься - обминали його руками ще раз і знову ставимо підходити.
Дрібно нарізану цибулю обсмажуємо до золотистого в рослинному маслі.
Готову квасолю з невеликою кількістю води, в якій вона варилася, розминаємо до консистенції пюре, а потім змішуємо з цибулею, вершковим маслом і дрібно рубаною кінзою. Солимо до смаку.
Тепер тісто необхідно розділити на 8 частин, кожну з яких розгортає в невеликій (близько 15 см в діаметрі) гурток. У центр гуртка кладемо пару ложок начинки, акуратно защипуємо тісто від країв до центру, щоб вийшов кульку.
Тепер кожен кульку потрібно дуже обережно розкачати в корж - так, щоб тісто не порвалося, і начинка залишилася всередині. Занадто тонко розкачувати не треба - до товщини приблизно в 1, 5-2 см.
У сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії. Обсмажуємо в сковороді нашу корж - по обидва боки приблизно по 2-3 хвилини, до румяности. Гарячі лобіані змащуємо вершковим маслом. Готово! Подавати можна і теплими, і холодними.