Кекс паску в хлібопічці
(покроковий рецепт з фото)
Як зручно, коли щось робиш не один, а з помічником! В даному випадку я хочу поговорити про те, як приготувати кекс або паску в хлібопічці. Саме вона буде нам допомагати замішувати тісто.
Запам'ятайте: коли ми готуємо здобне тісто в хлібопічці, не можна відкривати останню під час перемішування тесту. І взагалі краще туди не заглядати зайвий раз. З досвідом прийде розуміння і точність, коли саме і в який момент підглянути за тестом, щоб йому не нашкодити.
- Борошно - 350 грам
- Сухі дріжджі - 2 чайних ложки
- Молоко - 180 мілілітрів
- Яйця - 3 штуки
- Цукор - 60 грам
- Сіль - 0, 5 чайних ложки
- Вершкове масло - 70 грам
- Ізюм, чорнослив, чорнослив, цукати - За смаком
Для початку розводимо дріжджі в теплому молоці. Виливаємо в хлібопічку. Відокремлюємо жовтки від білків, жовтки також кладемо в хлібопічку. Білки не викидаємо, залишаємо їх для глазурі. Якщо не хочете прикрашати паску, тоді можна білки не відокремлювати. При цьому тоді молока потрібно долити менше, ніж в рецепті.
Білки ставимо в холодильник, щоб потім краще збивалися. Просіваємо борошно, кладемо в хлібопічку разом з цукром. В принципі, родзинки теж можна покласти, але я це зроблю пізніше, по сигналу. Так краще вимішати тісто.
Ставимо хлібопічку на потрібний режим. У мене він називається "здобний пиріг" . Я не люблю "пережарене" тісто, тому ставлю на середній режим. І ось пішов процес.
Наскільки зручно, коли не треба вимішувати тісто руками. Особливо, якщо печеш на свято перед приходом гостей. Поки хлібопічка трудиться, я спокійно можу зайнятися іншими справами (наприклад - пофарбувати яйця). Хлібопічку відкривати не можна, поки вона місить тісто. Інакше його можна "налякати" і воно осяде. Заглядайте, тільки коли вона перестане заважати. Подивіться, наскільки рівний і пружний вийшов куля.
Поки наш кекс-паску печеться, можна приготувати глазур з наших білків в холодильнику. Хтось гидує їсти сирі білки. Але якщо яйця перевірені, то боятися не варто. Хоча можна обійтися і без глазурі, зробивши цукровий сироп, наприклад. А для безстрашних розповідаю: збиваємо білки, як на безе. Змащуємо остиглі паски.
Взагалі паски можна подати і гарячими. Тоді не потрібно їх покривати глазур'ю. До них добре підійдуть масло, крем, повидло. Можна їх присипати какао або цукровою пудрою. Але тоді це вже будуть кекси. Я ж дотримуюся традицій і буду робити класичні паски. Хоча гарячі не поступаються за смаком, а десь навіть виграють. Ось, що вийшло.