Кастелла
(покроковий рецепт з фото)
Рецепт цього смачного бісквіта португальські мореплавці завезли в Японію ще в XVI столітті, з тих пір японці довели його приготування до досконалості. Спробуємо і ми приготувати медову Кастелло.
Рецепт приготування цього бісквіта дуже простий, але при цьому вимагає дотримання температурного режиму і послідовності виконання всіх дій, які детально описані в покрокової інструкції.
- Яйця - 5 штук
- Мед - 50 грам
- Борошно пшеничне - 100 грам
- Цукор тростинний (коричневий) - 77 грам(15 г - на підсипку форми, 62 г - в тісто)
- Цукровий пісок - 62 грам
- Вершкове масло - 20 грам
- Гаряча вода - 2 Ст. Ложки
Підготуйте продукти відповідно до рецепту.
Заздалегідь поставте духовку на розігрів (180 градусів) і підготуйте форму. Якщо форма не силіконова, то для підстраховки застеліть дно форми папером для випічки.
Щоб папір прилипла до боків форми, змастіть їх вершковим маслом.
Потім закріпіть паперові бортики.
Дно підготовленої форми посипте коричневим тростинним цукром.
З'єднайте білий і тростинний цукровий пісок.
Цукор перемішайте.
У мед влийте дві столові ложки гарячої води.
Перемішайте мед з водою.
Просійте борошно два-три рази, щоб вона збагатилася повітрям.
Відокремте жовтки і білки від 5 яєць, один білок приберіть для наступних рецептів, він нам не знадобиться.
До 4 білків додайте дрібку солі.
І збийте на невеликих оборотах до легкої піни.
Частинами додайте змішаний цукровий пісок і збивайте до його розчинення.
Потім по одному введіть яєчні жовтки, продовжуючи збивати.
У збиту масу по столовій ложці всипати борошно і знову продовжуйте збивати.
В останню чергу влийте мед і збивайте на найбільшій швидкості.
В кінцевому рахунку, тісто виглядає пишним, весь цукровий пісок повинен розчинитися.
Влийте тісто у форму для випічки, при цьому проціджуйте його через сито.
Тісто розрівняйте по всій поверхні. Щоб позбутися від пухирців зверху і всередині, підніміть форму з тестом над столом і кілька разів вдарте об поверхню столу, тим самим ми ще раз вирівняємо тісто і позбудемося бульбашок усередині, зробити це треба 3-4 рази. Духовка до цього часу вже розігрілася до 180 градусів. Випікати слід приблизно 50 хвилин. Перші 20-30 хвилин дверцята духовки відкривати не слід. Готовність перевіряйте зубочисткою. Після того, як бісквіт випікся, злегка відкрийте дверцята духовки і залиште його всередині протягом 15-20 хвилин.
Злегка остиглий бісквіт дістаньте з духовки.
Вийміть бісквіт з форми.
Оберніть бісквіт харчовою плівкою і дайте йому "відпочити" декілька годин (не менше 1 годину).
У бісквіта зріжте бічні кромочкі, наріжте на порційні шматочки.
Можна посипати зверху цукровою пудрою.
А тепер можна насолодитися пишним і ароматним бісквітом, він відмінно підходить і до чаю, і до кави. Крім того, можна подати до випічки джем або варення.