Картопляна запіканка з фаршем і грибами
(покроковий рецепт з фото)
Картопляна запіканка з фаршем і грибами - чудове блюдо для сімейної вечері. Можна таку запіканку подати і на святковий стіл. Вона поєднує в собі і м'ясо, і гарнір, і грибний соус. Спробуйте!
Картопляна запіканка з фаршем і грибами - класичне блюдо, виготовлене за простим рецептом. Готуємо пюре, обсмажуємо фарш з грибами, потім викладаємо шарами в форму. Посипаємо тертим сиром і випікаємо до готовності. Просто і шалено смачно. Фарш можна використовувати будь-який, гриби - свіжі або сушені.
- Фарш - 400 грам
- Печериці - 400-500 грам
- Вершкове масло - 150 грам
- Цибулина - 1 штука
- Часник - 4 зубчики
- Сіль - - За смаком
- Перець чорний мелений - - За смаком
- Борошно - 1/4 склянки
- Курячий бульйон - 3 склянки
- Вершки жирні - 1/2 склянки
- Картопля - 6-8 штук
- Яйця - 3 штуки
- Сир жовтий тертий - 1 Склянка
1. Обсмажте фарш в сковороді на середньому вогні. Фарш повинен поміняти колір. До речі, можна використовувати не тільки яловичий або свинячий фарш, але і фарш польських або італійських ковбасок. З таких ковбасок треба просто зняти шкірку.
2. Обсмажений фарш викладіть в окрему тарілку, а сковороду протріть паперовим рушником.
3. У сковороді розтопіть невеликий шматочок вершкового масла. На середньому вогні обсмажте промиті і порізані пластинками печериці, нарізаний невеликими кубиками цибулю і подрібнені 3 зубчики часнику. Додати сіль, поперчіть, перемішайте. Смажте протягом 10-15 хвилин, періодично помішуючи.
4. Через 10-15 хвилин поступово введіть 1/4 склянки борошна, помішуючи.
5. Додайте до грибів і цибулі 2 склянки курячого бульйону (можна розвести в окропі бульйонний кубик).
6. Доведіть соус до кипіння і варити протягом 5 хвилин. Грибний соус повинен загуснути.
7. В соус додайте 1/4 склянки жирних вершків.
8. Додайте в грибний соус обсмажені фарш, перемішайте. Прогрійте протягом декількох хвилин і зніміть з вогню.
9. Увімкніть духовку нагріватися до 170 градусів. Картоплю очистіть, промийте, наріжте кубиками і зваріть в підсоленій воді до готовності. Вона повинна бути м'якою.
10. У сотейнику розігрійте 1/3 склянки курячого бульйону, додайте до нього 1/3 склянки вершків, 100 гр масла, пропущений через прес зубчик часнику. Зніміть з вогню, коли масло розтане і суміш стане однорідною.
11. Відварену картоплю збийте в міксері або блендері, додавши до нього молочно-масляну суміш.
12. Вбийте в пюре яйця, продовжуючи збивати, по одному за раз.
13. На дно форми для випічки викладіть фарш з грибами.
14. На фарш з грибами викладіть шар картопляного пюре. Розрівняйте його ложкою.
15. На пюре розподіліть шар тертого сиру.
16. Запікайте блюдо протягом 30-40 хвилин в розігрітій духовці.
17. У готової запіканки з фаршем і грибами сир повинен розплавитися і стати коричнево-золотого кольору.
18. Запіканку з фаршем і грибами подавайте порційно з овочами або свіжим салатом. Смачного!