Гарбузовий пиріг з ягодами і штрейзелем
(покроковий рецепт з фото)
Цей відкритий ягідний пиріг незвичайний тим, що дріжджове тісто для його основи готується з використанням м'якоті гарбуза, яка надає десерту приємний колір і наповнює його користю.
Із вказаної кількості продуктів виходить тісто для двох пирогів середнього розміру. При бажанні можна зробити один великий пиріг або використовувати половину тіста для приготування булочок або пиріжків з солодкою начинкою. Для гарбузового пирога з ягодами і штрейзелем підходять будь-які ягоди без кісточок як в свіжому, так і в замороженому вигляді.
- М'якоть гарбуза - 300 грам
- Цукровий пісок - 100 грам
- Вершкове масло - 100 грам
- Молоко - 200 мілілітрів
- Ягоди - 150-200 грам (пасовище, смородина)
- Джем - 3-4 Ст. Ложки (або повидло)
- Цукор ванільний - 1 Ст. Ложка
- Борошно житнє - 100 грам (або цільнозерновий)
- Борошно пшеничне - 700-800 грам
- Сіль кухонна - 0, 5 чайних ложки
- Дріжджі сухі - 10 грам
Підготуйте всі інгредієнти, необхідні для приготування гарбузового пирога: зважте сухі компоненти, борошно просійте, гарбуз очистіть і поріжте на скибочки, ягоди промийте або дістаньте з морозилки, якщо використовуються заморожені.
Скибочки гарбуза відваріть на пару протягом 7-10 хвилин (в залежності від сорту гарбуза) і за допомогою блендера перетворите їх в пюре.
Влийте в гарбузове пюре холодне молоко, при необхідності дайте суміші охолонути. Вона повинна бути теплою, але не гарячою, щоб не сталося інактивації дріжджів. Після цього додайте в гарбузово-молочну суміш 50 грамів цукрового піску, перемішайте до його розчинення, всипте дріжджі і залиште на 5-10 хвилин до утворення на поверхні пінистої "шапочки" .
Додайте сіль і порціями введіть просіяне борошно (2 виду), залишивши 100 грамів білої пшеничної муки від загальної її маси для приготування штрейзеля. Спочатку перемішуйте масу ложкою, а потім перейдіть на ручний заміс тесту.
В кінці приготування тіста для гарбузового пирога влийте 50 грамів розтопленого вершкового масла і замісити м'яке податливе тісто. Накрийте миску з тестом, залиште в теплому місці до збільшення в об'ємі в 2-2, 5 рази (30-40 хвилин).
Поки тісто буде підніматися, приготуйте штрейзель. Для цього з'єднаєте 50 грамів цукрового піску, ванільний цукор, 100 грамів пшеничного борошна і 50 грамів розм'якшеного вершкового масла (розтоплювати його не потрібно). Розминайте суміш пальцями до утворення крихти.
По завершенню 30-40 хвилин тісто має добре піднятися.
Обімніть готове тісто руками і розділіть на 2 частини (для формування двох пирогів розміром 15 з 20 см), розкачайте товщиною 1, 5-2 см. Помістіть розкатаний пласт на змащене або застелений килимком деко.
Змастіть основу густим джемом або яблучним повидлом, посипте частиною приготовленого раніше штрейзеля.
Розподіліть ягоди по поверхні пирога і знову посипте його крихтою. Дайте пирогу расстояться протягом 10-15 хвилин, випікайте в розігрітій духовці (190 градусів Цельсія).
Випікайте пиріг протягом 40-45 хвилин до появи рум'яної скоринки. Подавати його можна як в гарячому, так і в холодному вигляді.