Чорний хліб на заквасці
(покроковий рецепт з фото)
Любителям випікати хліб в домашніх умовах хочу запропонувати поповнити свою колекцію перевірених рецептів цим класним варіантом. Ароматний, насичений, в міру щільний і дійсно смачний.
Перед вами не найскладніший, але і не найпростіший варіант, як приготувати чорний хліб на заквасці. В рецепт в якості пікантної родзинки доданий тмин, але ви можете використовувати будь-які інші спеції або добавки, які вам до душі. Хліб виходить дивовижним, так що його варто спробувати.
- Борошно житнє - 475 грам
- Борошно пшеничне - 55 грам
- Солод - 28 грам
- Потоку - 27 грам
- Вода - 325 мілілітрів
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Кмин - 1 щіпка
- Дріжджі - 60 грам
1. Насамперед в невеликій мисці з'єднайте подрібнений кмин (можна розтерти його в ступці), солод і 100 грам житнього борошна. Все ретельно перемішайте. Підігрійте 260 мілілітрів води. Половину влийте в мисочку, другу доведіть до кипіння. Перемішайте все ще раз, влийте окріп. Поставте в духовку і залиште там при температурі 75-80 градусів на 3 годину. Після вимкніть духовку, але залиште ще на 2-3 години заготовку.
2. З'єднайте готову масу з закваскою, додайте ще 50 грам житнього борошна і близько 30 мілілітрів води. Залиште для бродіння години на 4.
3. Патоку і сіль з'єднайте і залийте водою, що залишилася. Ретельно перемішайте, влийте в опару. Туди ж додайте борошно, що залишилося, почніть замішувати тісто.
4. Викладіть готове тісто на харчову плівку.
5. З її допомогою сформуйте акуратний кульку. Викладіть в миску, накрийте чистим рушником і залиште в теплі на пару годин. Після перекладіть тісто на стіл, розділився на дві частини. Залиште хвилин на 45, змащуючи кожні 5 мокрими руками.
6. А далі справа за малим: викладіть тісто у форму і відправте його в максимально розігріту духовку на 5 хвилин. Після зменшите температуру до 200 градусів і запікайте до готовності хвилин 30-40. Із вказаної кількості інгредієнтів вийде 2 середнього розміру буханки хліба. Після випічки потрібно залишити хліб на добу, щоб він вилежатися, і вже після можна пробувати, що вийшло.