Чорний хліб
(покроковий рецепт з фото)
Чорний хліб можна спекти в домашніх умовах, в духовці. Приготування хліба займе близько чотирьох годин. Рецепт розрахований на дві буханки ароматного чорного хліба з скоринкою. Хліба вистачить на тиждень.
Чорний хліб відмінно підходить до борщу, сальця, ковбас. А домашній порадує веселкою смаку і свіжістю. Тісто для хліба має зрости (робимо його на дріжджах). Потім формуємо буханки, ще "ростимо" і випікаємо. Перед тим, як відправити буханки в духовку, "намалюйте" зверху ножем який-небудь візерунок - сіточку або "ікс" .
- Дріжджі сухі - 1, 5 Ст. Ложки
- Цукор - 1 Чайна ложка
- Вода - 2, 5 склянки(2 склянки - холодної води і 0, 5 ст. - окропу )
- Чорна патока - 1/4 склянки (можна замінити на 350 мл розчиненого на водяній бані коричневого цукру або 1/4 ст. klenovogo сиропу.)
- Оцет яблучний - 1/4 склянки
- Вершкове масло - 4 Ст. Ложки
- Гіркий шоколад - 30 грам
- Борошно пшеничне - 1/2 склянки
- Борошно житнє - 3 склянки
- Висівки - 1 Склянка
- Кмин (насіння) - 1-2 Ст. Ложок
- Фенхель (насіння) - 1/2 чайних ложки
- Сіль - 1 Ст. Ложка
- Розчинна кава - 1 Ст. Ложка
1. Дріжджі і цукор залийте 0, 5 склянки окропу. Перемішайте і залиште на 5-10 хвилин, поки маса не почне пінитися. У каструлю викладіть вершкове масло, шоколад, додайте оцет, патоку і дві склянки води. Нагрійте, помішуючи, до повного розчинення шоколаду і масла.
2. Потім відставте суміш до охолодження (можна каструлю поставити в миску з льодом). Якщо суміш не охолоне, то дріжджі можуть не піднятися.
3. В окремій мисці змішайте пшеничне і житнє борошно.
4. Потім в кавомолці треба змолоти кмин і фенхель, можна використовувати і ступку.
5. У миску з борошном додайте висівки, подрібнені фенхель і кмин, розчинна кава і сіль. Все перемішайте.
6. Додайте до сухої суміші розчинені дріжджі і остигнула (але теплу) шоколадно-масляну суміш.
7. Замісити тісто.
8. Накрийте миску з готовим тістом харчовою плівкою або кухонним рушником і поставте на 2 години в тепле місце (кухня підійде! ).
9. Через дві години розділіть шматок тіста наполовину і сформуйте з них дві буханки.
10. Кожну буханку покладіть на рушник або пергаментний папір і залиште на годину. Хліб "виросте" .
11. Нагрейте духовку до 180 градусів. Випікайте хліб в розігрітій духовці протягом 45-50 хвилин. Коли хліб буде темно-коричневого кольору з твердою скоринкою, він готовий! Смачного!