Рецепт Житній хліб на заквасці фото

Житній хліб на заквасці
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Борошно, Молочні продукти, Дріжджі, Житнє борошно
На обід, На вечерю, На полуденок, На сніданок
Випічка, Хліб

Рецепт приготування житнього хліба на заквасці повинен бути у кожної господині. Спробуйте приготувати один раз такий смачний домашній хліб - і більше купувати готовий не будете, це я гарантую!

Житнє закваску можна готувати різними способами, але на кефірі, як на мене, найпростіший. Якщо у вас вже була своя закваска (або ви купили готову), то можете відразу приступити до замісу тіста і випікання хліба. Відразу скажу, що приготування житнього хліба на заквасці займе час, адже тісто повинне гарненько расстояться і підійти пару раз. Запасіться терпінням!

  • Житнє борошно - 3-4 склянок
  • Цукор - 4-5 Ст. Ложок
  • Сіль - За смаком
  • Кефір - 800 мілілітрів
житній хліб на заквасці - фото крок 1
Спочатку підготуйте закваску. Змішайте 400мл. Кефіру і борошна стільки, щоб вийшла консистенція, як у густої сметани. Дайте заквасці підійти, підгодовуючи її трохи борошном і цукром. Зберігайте закваску при кімнатній температурі. З 4 день закваска готова до вживання та приготування на ній хліба. Нам буде потрібно приблизно половина від усієї кількості. Іншу закваску можете зберігати в холодильнику.
Ось так виглядає закваска.
житній хліб на заквасці - фото крок 2
Якщо її перемішати, помітно буде, як вона осідає, пузириться (все-таки живий організм, можна сказати).
житній хліб на заквасці - фото крок 3
Додайте в половину закваски залишився кефір, борошно (я завжди додаю на око), додайте сіль. Замісити тісто. Мука ржаная непослушная: тісто може бути липким, але воно повинно бути густим, а не рідким.
житній хліб на заквасці - фото крок 4
Тісто накрийте плівкою, дайте йому настоятися і підійти години 4.
житній хліб на заквасці - фото крок 5
Тісто підійшло, але його треба ще раз обмять і посипати борошном, залиште його ще на расстойку (годин 3).
житній хліб на заквасці - фото крок 6
В результаті хліб ще більше підійшов.
Духовку розігрійте до 200 градусів, поставте на нижній рівень деко з водою для утворення пари.
Хліб випікайте до рум'яної скоринки, може бути годину чи півтори. Готовність я перевіряю постукуванням ложки по скоринці - глухий звук, значить готовий.
житній хліб на заквасці - фото крок 7
Готовому житньому хлібу на заквасці дайте постояти ще години дві, щоб охолонув і його було простіше порізати.
Смачного!

Схожі рецепти