Житній хліб на заквасці
(покроковий рецепт з фото)
Рецепт приготування житнього хліба на заквасці повинен бути у кожної господині. Спробуйте приготувати один раз такий смачний домашній хліб - і більше купувати готовий не будете, це я гарантую!
Житнє закваску можна готувати різними способами, але на кефірі, як на мене, найпростіший. Якщо у вас вже була своя закваска (або ви купили готову), то можете відразу приступити до замісу тіста і випікання хліба. Відразу скажу, що приготування житнього хліба на заквасці займе час, адже тісто повинне гарненько расстояться і підійти пару раз. Запасіться терпінням!
- Житнє борошно - 3-4 склянок
- Цукор - 4-5 Ст. Ложок
- Сіль - За смаком
- Кефір - 800 мілілітрів
Спочатку підготуйте закваску. Змішайте 400мл. Кефіру і борошна стільки, щоб вийшла консистенція, як у густої сметани. Дайте заквасці підійти, підгодовуючи її трохи борошном і цукром. Зберігайте закваску при кімнатній температурі. З 4 день закваска готова до вживання та приготування на ній хліба. Нам буде потрібно приблизно половина від усієї кількості. Іншу закваску можете зберігати в холодильнику.
Ось так виглядає закваска.
Ось так виглядає закваска.
Якщо її перемішати, помітно буде, як вона осідає, пузириться (все-таки живий організм, можна сказати).
Додайте в половину закваски залишився кефір, борошно (я завжди додаю на око), додайте сіль. Замісити тісто. Мука ржаная непослушная: тісто може бути липким, але воно повинно бути густим, а не рідким.
Тісто накрийте плівкою, дайте йому настоятися і підійти години 4.
Тісто підійшло, але його треба ще раз обмять і посипати борошном, залиште його ще на расстойку (годин 3).
В результаті хліб ще більше підійшов.
Духовку розігрійте до 200 градусів, поставте на нижній рівень деко з водою для утворення пари.
Хліб випікайте до рум'яної скоринки, може бути годину чи півтори. Готовність я перевіряю постукуванням ложки по скоринці - глухий звук, значить готовий.
Духовку розігрійте до 200 градусів, поставте на нижній рівень деко з водою для утворення пари.
Хліб випікайте до рум'яної скоринки, може бути годину чи півтори. Готовність я перевіряю постукуванням ложки по скоринці - глухий звук, значить готовий.
Готовому житньому хлібу на заквасці дайте постояти ще години дві, щоб охолонув і його було простіше порізати.
Смачного!
Смачного!