Пшенично-житній хліб на заквасці
(покроковий рецепт з фото)
Існує безліч рецептів приготування смачного хліба, але, повірте, цей хліб стане вашим улюбленим завдяки поєднанню повітряного тіста, родзинок і горіхів. Приготувати такий хліб легко і швидко.
У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як приготувати пшенично-житній хліб на заквасці, але не простий хліб, а з додаванням сухофруктів і горіхів. Такий хліб відмінно підійде в якості смачною основи для бутербродів або грінок. Завдяки заквасці хліб виходить дуже ароматним, повітряним і водночас не надто пористим, що робить його дуже красивим в розрізі! Ви можете взяти будь-які горіхи: волоські, funduk, мигдаль або кешью, а родзинки замінити курагою або фініками - вийде дуже смачно!
- Пшеничне борошно - 345 грам (вищий сорт, 170 грам для закваски, 175 грам для тіста)
- Житнє борошно - 175 грам (середній сорт)
- Пшенична зріла закваска - 300 грам (опара)
- Дрібна сіль - 9 грам
- Ізюм - 75 грам
- Грецькі горіхи - 75 грам
- Вода - 355 мілілітрів(170 мл. В закваску, 185 мл. В тісто)
- Стартер - 1-2 Ст. Ложок
Для приготування закваски змішайте стартер з водою кімнатної температури і просіяного борошном. Накрийте. Залиште при кімнатній температурі на 4-12 годин.
Розведіть закваску водою кімнатної температури, перемішайте і додайте сіль. Вилийте розведену закваску в миску тістоміса, додайте просіяне борошно і місіть три хвилини на першій швидкості і три хвилини на другий.
Додайте волоські горіхи і родзинки. Місіть до однорідності тесту. Перекладіть в миску, змащену олією і злегка обомніте. Вологими руками вирівняйте верх тіста і накрийте харчовою плівкою.
Залиште тісто на 1 годину при кімнатній температурі. Робочу поверхню злегка присипте борошном, викладіть тісто і округлите його. Викладіть швом вгору в кошик, злегка присипану борошном.
Присипте тісто борошном і залиште на 2-3 годину. Притримуючи тісто рукою, переверніть кошик і викладіть на пергамент. Акуратно смахніте пензликом борошно, зробіть кілька надрізів і збризніть водою.
Духовку разом з каменем для хліба розігрійте до 240 градусів, випікайте хліб 10 хвилин. Снизьте температуру до 200 градусів і випікайте ще 35 хвилин. Хліб повністю остудіть на решітці. Смачного!