Рецепт Пшенично-житній хліб на заквасці фото

Пшенично-житній хліб на заквасці
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Борошно, Пшеничне борошно, Житнє борошно
Вегетаріанське харчування, Пісні страви
На обід, На вечерю, На сніданок
Випічка, Хліб

Існує безліч рецептів приготування смачного хліба, але, повірте, цей хліб стане вашим улюбленим завдяки поєднанню повітряного тіста, родзинок і горіхів. Приготувати такий хліб легко і швидко.

У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як приготувати пшенично-житній хліб на заквасці, але не простий хліб, а з додаванням сухофруктів і горіхів. Такий хліб відмінно підійде в якості смачною основи для бутербродів або грінок. Завдяки заквасці хліб виходить дуже ароматним, повітряним і водночас не надто пористим, що робить його дуже красивим в розрізі! Ви можете взяти будь-які горіхи: волоські, funduk, мигдаль або кешью, а родзинки замінити курагою або фініками - вийде дуже смачно!

  • Пшеничне борошно - 345 грам (вищий сорт, 170 грам для закваски, 175 грам для тіста)
  • Житнє борошно - 175 грам (середній сорт)
  • Пшенична зріла закваска - 300 грам (опара)
  • Дрібна сіль - 9 грам
  • Ізюм - 75 грам
  • Грецькі горіхи - 75 грам
  • Вода - 355 мілілітрів(170 мл. В закваску, 185 мл. В тісто)
  • Стартер - 1-2 Ст. Ложок
пшенично-житній хліб на заквасці - фото крок 1
Для приготування закваски змішайте стартер з водою кімнатної температури і просіяного борошном. Накрийте. Залиште при кімнатній температурі на 4-12 годин.
пшенично-житній хліб на заквасці - фото крок 2
Розведіть закваску водою кімнатної температури, перемішайте і додайте сіль. Вилийте розведену закваску в миску тістоміса, додайте просіяне борошно і місіть три хвилини на першій швидкості і три хвилини на другий.
пшенично-житній хліб на заквасці - фото крок 3
Додайте волоські горіхи і родзинки. Місіть до однорідності тесту. Перекладіть в миску, змащену олією і злегка обомніте. Вологими руками вирівняйте верх тіста і накрийте харчовою плівкою.
пшенично-житній хліб на заквасці - фото крок 4
Залиште тісто на 1 годину при кімнатній температурі. Робочу поверхню злегка присипте борошном, викладіть тісто і округлите його. Викладіть швом вгору в кошик, злегка присипану борошном.
пшенично-житній хліб на заквасці - фото крок 5
Присипте тісто борошном і залиште на 2-3 годину. Притримуючи тісто рукою, переверніть кошик і викладіть на пергамент. Акуратно смахніте пензликом борошно, зробіть кілька надрізів і збризніть водою.
пшенично-житній хліб на заквасці - фото крок 6
Духовку разом з каменем для хліба розігрійте до 240 градусів, випікайте хліб 10 хвилин. Снизьте температуру до 200 градусів і випікайте ще 35 хвилин. Хліб повністю остудіть на решітці. Смачного!

Схожі рецепти