Заварной бездрожжевой хлеб
(покроковий рецепт з фото)
Якщо ви на дієті або піклуєтеся про своє здоров'я, дивіться, як приготувати заварний бездріжджовий хліб. Незважаючи на копіткість і клопітка цього заняття, такий хліб виходить смачним і корисним.
На приготування такого хліба йде один-два дня. Якщо ви залишите закваски, то наступне приготування істотно скоротиться. Такий хліб неймовірно смачний (ще й тому, що приготований своїми руками). Не лякайтеся складності приготування, вже вдруге ви зможете приготувати його навіть без рецепта.
- Дріжджі - 280 мілілітрів(180 для опари)
- Вода - 850 мілілітрів (для опари - 100 мл, для тіста - 500 гарячої)
- Борошно житнє - 380 грам(100 г для опари, 200 - в тісто)
- Мед - 20 грам
- Борошно пшеничне - 300 грам(200 г в тісто)
- Сіль - 1 Ст. Ложок
- Висівки - 2 Ст. Ложки
- Насіння лляні - 1 Ст. Ложок
- Насіння соняшнику - 1 Ст. Ложок
1. Закваску беру готову. Заздалегідь я завжди залишаю стартер (частина закваски). Для його підгодовування потрібно додати 100 мл води і 80 г житнього борошна. Ми залишаємо закваску на 12 годин в теплому місці (виключіть протяги! ). Поведінка закваски завжди різний, тому стежте за нею. Якщо бродіння відбувається нормально (в заквасці є бульбашки, вона збільшується в об'ємі), можна відокремити частину стартера і прибрати в холодильник. Якщо у вас закваска свежеприготовленная, то її підгодовувати не потрібно. Ми залишаємо в теплому місці наші 180 г, а решта відправляємо в холодильник до наступного разу.
2. Тепер готуємо опару: беремо 180 г закваски, додаємо воду, мідь, по 100 г пшеничного і житнього борошна. Все замішуємо і чекаємо. Наша заквасочка вже "прокинулася" і опара активно пузириться.
3. Ми залишаємо опару на 10-12 годин, а якщо за цей час піч не будете, приберіть її потім в холодильник.
4. Тепер додаємо інші інгредієнти для тіста, накриваємо плівкою і залишаємо на 2-3 годину. Зверніть увагу, що після накриття плівкою має залишатися місце, щоб було, куди тесту рости.
5. Посипаємо стіл борошном і починаємо вимішувати тісто.
6. Викладаємо його в ємність і залишаємо ще на 2 години в теплому місці.
7. Потім дістаємо з форми, посипаємо борошном і робимо надрізи. Відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку і випікаємо до темної кірочки (при температурі 220 градусів хліб випікається близько 35 хвилин).
8. Потім дайте йому відпочити на решітці і вже після нарізайте і їжте. От і все, наш заварний бездріжджовий хліб готовий!