Випічка на заквасці
(покроковий рецепт з фото)
У цьому рецепті я розповім вам, як приготувати випічку на заквасці. У побуті ми звикли пекти паски тільки на Великдень, але таку випічку можна приготувати і в звичайний день. Адже паска це завжди смачно.
Напевно, ніхто не зможе відязикатися від свіжоспеченого паски, а мій покроковий рецепт покаже вам, як приготувати випічку на заквасці, а не на дріжджах, як це прийнято в побуті.
Ці паски дуже вдалі, вони не сипляться, завжди м'які і ароматні, до речі, ви можете взяти звичайну пшеничне борошно для їх приготування, а замість родзинок додайте інші сухофрукти або цукати. Якщо хочете зробити глазур, то рекомендую відязикатися від звичної цукрової на користь кавовій.
Смачного!
- Зріла закваска вологістю 100% - 100 грам (для опари)
- Молоко - 350 грам (для опари)
- Борошно - 350 грам (для опари)
- Цукор - 100 грам (для опари)
- Цільнозернове борошно - 500 грам (для тіста)
- Яєчні жовтки - 100 штук (для тіста)
- Білий або коричневий цукор - 200 грам (для тіста)
- Сіль - 10 грам (для тіста)
- Вершкове масло (м'яке) - 200 грам (для тіста)
- Ізюм - 200-300 грам (для тіста (можна використовувати будь-які інші сухофрукти))
Для опари. У мисці змішайте молоко, цукор (до повного розчинення), потім додайте закваску, перемішайте, всипте борошно і перемішайте все вміст до однорідного стану. Залиште на 10-12 годин. Опара повинна піднятися, вона стане пишною і буде пузиритися.
Опару збийте з борошном і жовтками, дайте "відпочити" 15-20 хвилин.
Поки тісто «відпочиває», залийте окропом ізюм і залиште на 15 хвилин, щоб він набряк. Через 15 хвилин злийте воду, а родзинки промокніть рушником і дайте охолонути.
Почніть місити тісто міксером на мінімальній швидкості. Додайте сіль.
Невеликими порціями введіть цукор, підсипаючи нову порцію після того, як перемішаєте першу.
Як тільки тісто стане клейким або тугим, вводите вершкове масло невеликими шматочками. Якщо після додавання масла тісто початок липнути до лопат міксера, то замішуйте тісто вручну.
Самим останнім додайте родзинки.
Після замішування тісто покладіть в контейнер, змастивши його рослинним маслом. Закрийте кришкою або плівкою і залиште підніматися на 6-8 годин при кімнатній температурі.
Коли тісто підійшло, викладіть його на стіл, присипаний борошном або змащений маслом. Розділити тісто і вставити у вигляді такого, щоб воно заповнювало приблизно половину.
Залиште тісто підніматися в формах близько 3 годин при кімнатній температурі. Можливо, знадобиться і менше часу, оціните тісто по тому, як воно заповнило форму. Щоб тісто не завітриться під час підняття, накрийте його плівкою.
Випікайте в розігрітій до 175-180 градусів духовці близько 30 хв.
Готові паски можете змастити глазур'ю.