Рецепт Випічка на заквасці фото

Випічка на заквасці
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Борошно, Дріжджі
Вегетаріанське харчування
На полуденок, На святковий стіл
Випічка

У цьому рецепті я розповім вам, як приготувати випічку на заквасці. У побуті ми звикли пекти паски тільки на Великдень, але таку випічку можна приготувати і в звичайний день. Адже паска це завжди смачно.

Напевно, ніхто не зможе відязикатися від свіжоспеченого паски, а мій покроковий рецепт покаже вам, як приготувати випічку на заквасці, а не на дріжджах, як це прийнято в побуті.

Ці паски дуже вдалі, вони не сипляться, завжди м'які і ароматні, до речі, ви можете взяти звичайну пшеничне борошно для їх приготування, а замість родзинок додайте інші сухофрукти або цукати. Якщо хочете зробити глазур, то рекомендую відязикатися від звичної цукрової на користь кавовій.

Смачного!

  • Зріла закваска вологістю 100% - 100 грам (для опари)
  • Молоко - 350 грам (для опари)
  • Борошно - 350 грам (для опари)
  • Цукор - 100 грам (для опари)
  • Цільнозернове борошно - 500 грам (для тіста)
  • Яєчні жовтки - 100 штук (для тіста)
  • Білий або коричневий цукор - 200 грам (для тіста)
  • Сіль - 10 грам (для тіста)
  • Вершкове масло (м'яке) - 200 грам (для тіста)
  • Ізюм - 200-300 грам (для тіста (можна використовувати будь-які інші сухофрукти))
випічка на заквасці - фото крок 1
Для опари. У мисці змішайте молоко, цукор (до повного розчинення), потім додайте закваску, перемішайте, всипте борошно і перемішайте все вміст до однорідного стану. Залиште на 10-12 годин. Опара повинна піднятися, вона стане пишною і буде пузиритися.
випічка на заквасці - фото крок 2
Опару збийте з борошном і жовтками, дайте "відпочити" 15-20 хвилин.
випічка на заквасці - фото крок 3
Поки тісто «відпочиває», залийте окропом ізюм і залиште на 15 хвилин, щоб він набряк. Через 15 хвилин злийте воду, а родзинки промокніть рушником і дайте охолонути.
випічка на заквасці - фото крок 4
Почніть місити тісто міксером на мінімальній швидкості. Додайте сіль.
випічка на заквасці - фото крок 5
Невеликими порціями введіть цукор, підсипаючи нову порцію після того, як перемішаєте першу.
випічка на заквасці - фото крок 6
Як тільки тісто стане клейким або тугим, вводите вершкове масло невеликими шматочками. Якщо після додавання масла тісто початок липнути до лопат міксера, то замішуйте тісто вручну.
випічка на заквасці - фото крок 7
Самим останнім додайте родзинки.
випічка на заквасці - фото крок 8
Після замішування тісто покладіть в контейнер, змастивши його рослинним маслом. Закрийте кришкою або плівкою і залиште підніматися на 6-8 годин при кімнатній температурі.
випічка на заквасці - фото крок 9
Коли тісто підійшло, викладіть його на стіл, присипаний борошном або змащений маслом. Розділити тісто і вставити у вигляді такого, щоб воно заповнювало приблизно половину.
випічка на заквасці - фото крок 10
Залиште тісто підніматися в формах близько 3 годин при кімнатній температурі. Можливо, знадобиться і менше часу, оціните тісто по тому, як воно заповнило форму. Щоб тісто не завітриться під час підняття, накрийте його плівкою.
випічка на заквасці - фото крок 11
Випікайте в розігрітій до 175-180 градусів духовці близько 30 хв.
випічка на заквасці - фото крок 12
Готові паски можете змастити глазур'ю.

Схожі рецепти