Великодній куліч (паска) з сухофруктами і горіхами
(покроковий рецепт з фото)
Паска - це традиційна випічка на Великдень. У кожної господині є свої секрети для створення "святкового хліба" . Цей рецепт мій улюблений, в ньому є сухофрукти, горіхи і лимонна глазур. Смакота!
Спробуйте використовувати цей рецепт, як приготувати паску (паску) з сухофруктами і горіхами. Процес здається трудомістким, але результат перевершить всі ваші очікування! виходять красиві, ароматні паски. З горіхів я брала волоські, арахіс, мигдаль. З сухофруктів - родзинки, Коран, чорнослив, інжир, сушену вишню і журавлину.
- Молоко - 175 мілілітрів
- Вершки 12% - 175 мілілітрів
- Дріжджі свіжі - 30 грам (сухі - 10 г)
- Борошно - 900 грам(800 - в тісто, 100 - в заміс)
- Вершкове масло - 100 грам
- Соняшникова олія - 60 грам
- Яйце - 5 штук
- Цукор - 200 грам
- Ваніль - 1 щіпка
- Сіль - 0, 5 чайних ложки
- Горіхи - 160 грам(60 в тісто, 100 - на прикрасу)
- Сухофрукти - 425 грам(125 в тісто, 300 - на прикрасу)
- Цукрова пудра - 300 грам
- Лимон - 1 штука
1. Підготуйте сухофрукти і горіхи. Горіхи в тісто докладний ножем, а сухофрукти залийте окропом на 20 хвилин, потім поріжте. Для прикраси сухофрукти потрібно обшпарити окропом.
2. В дріжджі додайте ложку цукру і підігріте до 35 градусів молоко (кілька ложок).
3. В опару додайте 2 ложки борошна і перемішайте. Накрийте харчової плівкою і поставте на 15-20 хвилин, поки маса не збільшиться в об'ємі в 2 рази.
4. Збийте 3 яйця і 2 жовтка. Решта 2 білка поставте в холод.
5. До яйцям додайте цукор, ваніль і пів чайної ложки солі. Збивайте міксером, поки цукор не розчиниться.
6. Молоко і вершки підігрійте до 30-40 градусів і додайте туди дріжджі. Розмішуйте, поки рідина не стане однорідною.
7. Борошно просійте 2-3 рази, щоб позбавити її від грудочок і наситити киснем. Надішліть 2/3 частини в молоко з дріжджами і ретельно вимішайте тісто ложкою.
8. В отримане тісто відправте збиті яйця і перемішайте. Потім розтопіть вершкове масло і теж втрутився його в тісто.
8. Введіть в тісто борошно, що залишилося. Тісто має бути густе, як на оладки. Після цього додайте соняшникову олію. Заважайте лопаткою або руками. Тісто буде липнути до них.
9. Щоб тісто піднялося, покладіть його в мультиварку на 20-30 хвилин при температурі 35 градусів. Після цього замісити тісто на столі, додаючи в нього борошно. Потім полийте стіл і тісто маслом і вимішайте тісто, поки масло не вбереться і тісто не перетанет липнути до рук і столу.
10. Сухофрукти і горіхи відправте в тісто, додайте цедру лимона або апельсина, перемішайте. Додайте соняшникової олії, а потім на 1 годину залиште, щоб тісто піднялося.
11. Форми для випікання наповніть тістом трохи менше, ніж наполовину. Поставте їх у духовку на 15-20 хвилин при температурі 50 градусів, щоб тісто підійшло. Потім на 30 хвилин підніміть температуру до 180 градусів.
12. Для приготування глазурі злегка збийте 2 білка, частинами додайте цукрову пудру і збивайте віночком. В кінці введіть сік лимона і перемішайте. Кожен паску змажте, поки він ще теплий.
13. На лимонну глазур викладіть горіхи і великі сухофрукти. Виходить дуже смачно!