Паска великодній з здобного дріжджового тіста
(покроковий рецепт з фото)
Великдень неможлива без паски на столі. Тому поділюся з вами рецептом, як приготувати паску пасхальний із здобного дріжджового тіста. У вас вийдуть пишні, повітряні, смачні паски, спробуйте!
За цим рецептом можна випікати не тільки паски, але пироги і булочки. Пропорція для заміни сухих дріжджів на свіжі така: 1:3 (10 г сухих дріжджів = 30 г свіжих). Замість родзинок іноді додають цукати, виходить незвичайно, яскраво і смачно.
- Кефір - 200 грам
- Борошно - 600-650 грам
- Вершкове масло - 100 грам
- Крем - 100 грам
- Цукор - 180-200 грам
- Сухі дріжджі - 10 грам
- Ізюм - 150 грам
- Яйця - 3 штуки
- Рослинна олія - 2-3 Ст. Ложок
- Сіль - 1 щіпка
- Ванілін - 1 штука (пакетик)
1. Готуємо опару. У теплий кефір додайте ложку цукру, дріжджі і 2 ложки борошна. Перемішайте. Накрийте і поставте опару підніматися.
2. Яйця збийте з цукром в пишну світлу піну.
3. Потім додайте сметану і розтоплене масло. Збийте все міксером.
4. Отриману масу відправте в опару і перемішайте.
5. У тісто просійте борошно, залишивши частину на заміс. Ложкою добре змішайте все, щоб вийшло липке тісто.
6. Стіл або дошку притрусіть борошном, викладіть тісто і вимісити його руками. Коли воно вбере в себе всю муку, налити стілець 2-3 ст. Ложки рослинної олії і продовжуйте вимішувати. Тісто має вийти м'яким, ніжним.
7. Помитий і підсушений родзинки додайте в тісто і місіть, щоб вони рівномірно розподілилися. Готове тісто перекладіть в миску, накрийте рушником або плівкою і залиште в теплому місці на 1.5 годину.
8. Розділити тісто 3 частини і скачайте з нього 3 ковбаски. Потім сплетіть з них "косу" . Краї обріжте і з'єднайте косу в кільце, перекладіть у форму, змащену маслом.
9. З обрізків тесту зробіть вузлик і покладіть в центр кільця, змастіть все жовтком і присипте кунжутом. Випікайте в загальному 50 хвилин. Спочатку - 10-15 хвилин при 180 градусах. Потім накрийте форму фольгою і випікайте залишок часу при 160 градусах.
10. Виймайте з форми, коли паску охолоне.