Шанежки з сиром
(покроковий рецепт з фото)
Рецепти страв в різних кухнях дуже подібні один на одного, тільки назви можуть бути різними. Тому нехай вас не лякає рецепт, як приготувати шанежки з сиром, по суті - це звичайні ватрушки.
Не всі люблять сир в чистому вигляді, а ось у випічці - це інша справа. Одні печуть чізкейк, а другі - сирне печиво, я ж готую смачні шанежки. Можна зробити їх маленької форми, щоб вони більше були схожі на ватрушки, або більше. До сиру можна додавати родзинки або курагу, чорнослив. Я ж віддаю перевагу тільки чистий сир. Шанежки виходять ароматними. Якщо їх змастити маслом, то вони надовго збережуть свою пишність і м'якість, а якщо не змащувати, то отримаємо хрустку скоринку.
- Борошно - 400 грам
- Яйце - 4 штуки
- Молоко - 1 Склянка
- Вершкове масло - 50 грам
- Сіль - 1 щіпка
- Цукор - 3 Ст. Ложки
- Дріжджі сухі - 10 грам
- Сир - 300 грам
- Крем - 2 Ст. Ложки
- Ваніль - 1 Чайна ложка
1. Підігрівають молоко, вливаю його в миску, додаю столову ложку цукрового піску і ввожу дріжджі, розмішую, залишаю на 10-15 хвилин.
2. Вершкове масло розтоплюю, вбиваю 1 яйце, додаю дрібка солі, борошно і столову ложку цукру, потім додаю спіниться дріжджі і замішую тісто, який мав би липнути до рук.
3. Тісто в мисці накриваю рушником і залишаю при кімнатній температурі на 1, 5-2 годину, потім обминають його і залишаю ще на 20-30 хвилин.
4. Для начинки в мисці змішую 2 яйця, додаю сметану і сир, всипав цукор, що залишився і ваніль.
5. Ретельно все перемішую, при бажанні можна додати сухофрукти, горіхи та інші ласощі.
6. Готове тісто поділяю на невеликі кульки, які надалі будуть шанежки, і залишаю їх на 15-20 хвилин.
7. Кожна кулька трохи притискаю руками або за допомогою качалки, потім склянкою або кулаком роблю в центрі поглиблення.
8. У поглиблення ложкою викладаю заздалегідь приготовлену сирну начинку, залишаю все так на 7-10 хвилин.
9. Пергаментом застилаю деко, викладаю зверху шанежки. В окремій мисці збиваю яйце, змащую їм кожну шанежки.
10. Випікаю в розігрітому до 180 градусів духовці 30-40 хвилин. Готові шанежки подаю до столу гарячими.