Сибірські шанежки
(покроковий рецепт з фото)
Shanezhki - вже від самої назви цієї страви стає тепло і затишно. Готують сибірські шанежки з самої різною начинкою: з черемхою, вишнею, картоплею або просто наливні.
Приготувати сибірські шанежки зовсім нескладно, дотримуйтесь покроковим рекомендаціям і готуйте із задоволенням! Таку випічку домашні точно оцінять по достоїнству!
- Борошно - 650 грам(600 грам - в тісто, 50 грам - для заливки)
- Цукор - 75 грам(50 грам - в тісто, 25 грам - для заливки)
- Молоко - 375 грам(225 грам - в тісто, 150 грам - в картопляну начинку)
- Яйце - 3, 5 грами(1 яйце і один жовток - в тісто, 2 яйця - для начинки)
- Дріжджі - 20 грам (свіжі, пресовані)
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Вершкове масло - 150 грам(120 грам - в тісто, 30 грам - для змазування після випічки)
- Крем - 4 Ст. Ложки(3 ст. Ложки - для заливних шанежек, 1 ст. Ложка - для картопляних)
- Масло рослинне - 1 Ст. Ложка
- Картопля - 5 штук
Підготуйте інгредієнти.
У миску для замішування тіста влийте тепле молоко, додайте по 3 чайних ложки цукру і борошна від загальної кількості, розкришите дріжджі, розмішайте і поставте опару в тепле місце на 20-30 хвилин.
Змішайте цукор, сіль, 1 цілої яйце і один жовток. Розмішайте, щоб цукор розчинився.
Влийте яєчну суміш в опару, що підійшла.
Просійте борошно.
Замісити тісто, додавши розм'якшене вершкове масло.
Подальше вимішування тесту продовжуйте на столі руками, місите не менше 10 хвилин, поки тісто не стане гладким, еластичним і м'яким.
Змастіть рослинним маслом стінки миски для тесту, покладіть тісто, накрийте плівкою і поставте на расстойку на 1, 5-2 годину.
Щоб приготувати тісто з двома начинками, розділити тісто на дві частини, першу частину розділіть на 12 порцій по 50 грам, подкатайте в кульки.
Розкачайте тісто в коржі, викладіть на лист для випічки, накрийте плівкою і поставте на расстойку на 20-30 хвилин.
Поки заготовки на расстойке, приготуйте заливку. Для цього змішайте яйце, сметану, додайте трохи солі, столову ложку цукру і добре розмішайте.
Всипте в сметанно-яєчну суміш борошно і розмішайте до однорідності.
Змастіть заливкою верх коржів, використовуйте всю заливку, просто розділіть її на все шанежки.
Випікайте шанежки в духовці при температурі 210 градусів протягом 15 хвилин. Після чого дістаньте випічку, змастіть вершковим маслом і відправте в духовку ще на 5 хвилин.
Готові шанежки можна ще раз змастити маслом, після чого перекладіть їх на блюдо.
Для другої половини тесту, відваріть картоплю, розімніть його ще гарячим.
Влийте в пюре гаряче молоко, так, щоб пюре не було ні густим, ні рідким.
Вбийте яйце і швидко розмішайте, щоб воно не встигло згорнутися.
Час, що залишився тісто розділіть на 12 частин, розкачайте з них коржики, розкладіть на коржі пюре по всій поверхні, зробіть в пюре невелике заглиблення ложкою.
Змішайте одне яйце зі столовою ложкою сметани.
Заповніть сметанно-яєчної сумішшю поглиблення в пюре. Випікайте шанежки з картоплею в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30 хвилин.
Готові шанежки змастіть розтопленим вершковим маслом.
Випічка готова. Приємного чаювання!