Розсипчастий рис з підливою
(покроковий рецепт з фото)
Розсипчастий рис з підливою - просте, буденне і всім знайоме блюдо, смачно приготувати яке - це справжня наука. Ділюся деякими головними секретами.
По-справжньому смачний розсипчастий рис з підливою я вперше спробував в Киргизії, ще в радянські часи. Тоді я зрозумів, наскільки смачним може бути це блюдо. Дізнався рецепт і зрозумів, що киргизи готують розсипчастий рис з підливою зовсім не так, як прийнято у нас - і тому виходить він набагато смачнішим і оригінальним. Ділюся киргизькими секретами з вами, друзі!
- М'ясо (баранина або яловичина) - 500 грам
- Dajkon - 1 штука
- Цибулина - 2 штуки
- Помідори - 3 штуки
- Масло рослинне - 80 мілілітрів
- Мал - 200 грам
- Спеції - - За смаком
М'ясну м'якоть нарізаємо на великі шматочки, отставляем. Кістки кладемо в каструлю, заливаємо водою (близько півтора літрів) і ставимо на середній вогонь. Варимо бульйон 1 час.
В іншій каструльці кип'ятимо воду, додаємо в киплячу воду трохи солі і рослинної олії, потім кладемо в каструлю промитий рис. Варимо рис без кришки до готовності, якщо рідини буде мало - підливаємо ще (початкове співвідношення води і рису - 1:1). Коли рис буде практично готовий і майже повністю вбере рідина, додаємо в нього спеції (у мене - зира і коріандр).
Власне, готовий рис поки відставляємо, а самі займаємося приготуванням підливи. М'якоть нарізаємо тонкими шматочками - як на звичайну підливу.
Дайкон і перець нарізаємо тонкою соломкою, цибуля - просто дуже дрібно.
В казані розігріваємо приблизно 40 мл олії, кладемо в нього м'ясо. Обсмажуємо м'ясо до рум'яної, потім додаємо цибулю і смажимо до прозорості лука.
Потім додаємо в казан перець і редьку, смажимо кілька хвилин, коли овочі трохи розм'якнуть - додаємо дрібно нарізані помідори, перемішуємо і тушкуємо на середньому вогні.
Коли помідори перетворяться в томатну пасту, додаємо в казан два черпака гарячого м'ясного бульйону. tusim 10 хвилин, після чого додаємо весь бульйон.
Готуємо підливу ще хвилин 30 на помірному кипінні, в кінці приготування вирівнюємо на сіль і перець, додаємо улюблені спеції.
Власне, все готово - залишається тільки подати. Кладемо в глибоку тарілку рис, зверху щедро поливаємо підливою - і подаємо. Смачного!