Пісний хліб без дріжджів
(покроковий рецепт з фото)
Бездріжджовий хліб дуже корисний і, до речі, він дуже смачний. Але його приготування зажадає від вас часу і терпіння. Якщо ви готові - тоді дивіться детальний рецепт пісного хліба без дріжджів!
Кількість порцій: 4-5
- Борошно житнє - 4 Ст. Ложки (для приготування закваски на перший день)
- Вода - 4 Ст. Ложки (закваска 1 день)
- Борошно житнє - 2 Ст. Ложки (для приготування закваски на 3 день)
- Вода - 2 Ст. Ложки (закваска 3 день)
- Стартер Житня - 2 Ст. Ложки (для приготування хліба)
- Борошно житнє - 300 грам
- Тепла вода - 180 мілілітрів
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цукор коричневий або патока бурякова - 2 чайних ложки
Спочатку приготуйте закваску: змішайте 4 столових ложки борошна і 4 столових ложки теплої води. Накрийте ємність з закваскою марлею або серветкою і поставте в тепле місце (25-30 З) бродити.
Через 48 годин ви побачите, що закваска вже почала бродити. Додайте ще 2 столові ложки борошна і 2 столові ложки теплої води. Перемішайте закваску і знову накрийте марлею або паперовою серветкою. Залиште ще на добу. Закваску не можна щільно закривати, інакше вона покриється цвіллю.
Отже, через три доби у нас готова закваска.
Замісити тісто: візьміть 2 столові ложки закваски, додайте сіль, цукор і воду. Поступово додавайте борошно. Тестомісіть хвилин 5.
Замісити тісто: візьміть 2 столові ложки закваски, додайте сіль, цукор і воду. Поступово додавайте борошно. Тестомісіть хвилин 5.
Якщо тісто буде сильно липнути до рук, обсипте його борошном.
Сформуйте невеликий колобок, как на буханку.
Сформуйте невеликий колобок, как на буханку.
Деко застеліть пергаментом, викладіть тест. Верх щільно накрийте харчовою плівкою, потім зверху накрийте ще рушником або паперовою серветкою. Поставте тісто расстаіваться в тепле місце ще на 27 годин.
Тісто може злегка збільшитися в обсягах. Розігрійте духовку до 220 З.
З тіста зніміть харчову плівку, посипте борошном щедро і відправте в духовку. Важливо: як тільки поставили в розігріту духовку, зменшіть температуру до 200 З.
З тіста зніміть харчову плівку, посипте борошном щедро і відправте в духовку. Важливо: як тільки поставили в розігріту духовку, зменшіть температуру до 200 З.
Випікайте хвилин 30-35.
Готовий пісний хліб без дріжджів нехай охолоне в духовці або укутайте його в рушник на 15 хвилин.
Подавайте, порізаним на тонкі скибочки. Смачного!
Подавайте, порізаним на тонкі скибочки. Смачного!
Ось такий буханець вийшла.