Дієтичний хліб без дріжджів
(покроковий рецепт з фото)
Останнім часом багато хто все частіше замислюються про те, який хліб ми їмо. І це абсолютно резонно, так як хліб може бути корисним, наприклад, як цей дієтичний хліб, приготований без дріжджів.
Дієтичний хліб без використання дріжджів готувати досить просто, правда потрібно багато часу, але результат того вартий. Якщо це не лякає, дотримуйтесь покроковим рекомендаціям і готуйте правильний хліб.
- Стартер Пшенична - 70 грам (у мене закваска "левіт Мадре" )
- Вода - 300 мілілітрів(70 мл. - для опари, 230 мл. - в тісто)
- Насіння льону - 1 Ст. Ложка
- Цукор - 1 Чайна ложка
- Сіль - 1 Чайна ложка (без гірки)
- Борошно вівсяне - 50 грам
- Борошно житнє - 50 грам
- Борошно пшеничне - 200 грам
Підготуйте інгредієнти.
Активізуйте закваску. Так як хліб буде без дріжджів, на одній заквасці, необхідно, щоб вона була максимально активною. Для цього візьміть 70 мл. Води, всипте цукор.
Додайте пшеничну закваску, всипте 1 столову ложку пшеничного борошна від загальної кількості.
Розмішайте закваску, щоб не залишилося грудочок, накрийте плівкою і поставте в тепле місце приблизно на 3 годину, щоб закваска початку "працювати" .
На опарі з'явилася шапочка з бульбашок, можна ставити тісто на хліб.
У ємність для замішування тіста влийте 230 мл. Води, додайте опару, насіння льону, сіль, розмішайте.
Всипте три види борошна: житнє, вівсяну, пшеничну.
Замісити тісто з допомогою насадки "гак", тісто не дуже густе, таке повинно бути, воно "легше на підйом" .
Поставте тісто для підйому в тепле місце на 6-8 годин, в процесі бродіння 2-3 рази зробіть обминку методом "розтягування і складання" .
Форму для випічки хліба змастіть невеликою кількістю рослинного масла, викладіть тісто, залиште на расстойке на 1 час.
Випікайте хліб при температурі 240 градусів 10 хвилин, потім знизьте температуру до 180-200 градусів і випікайте ще 45-50 хвилин. Гарячий хліб вийміть з форми і поставте на решітку до повного охолодження.
Хліб приготований на заквасці тривалим бродінням з використанням трьох видів борошна вийшов надзвичайно ароматним, пористим, з легкою кислинкою, дуже смачний.