Рецепт Нарочанскій хліб фото

Нарочанскій хліб
(покроковий рецепт з фото)

Європейська кухня , Білоруська кухня
Борошно , Дріжджі
Дієтичне харчування , Вегетаріанське харчування , Низькокалорійні , ПП рецепти , Пісні страви
На полуденок , Для дітей , Десерт
Випічка , Хліб
Кількість порцій: 10
Час приготування: 20 г. 0 хв.

Нарочанскій хліб - мабуть, найвідоміший білоруський хліб. Він дуже ароматний, з ніжним м'якушем і насиченим смаком, дуже смачний. Готується довго, але результат вартий витраченого часу.

Опис приготування:

Довго не наважувалася спекти цей хліб, але тепер розумію, що побоювання абсолютно марні. Що, готується він довго, але при цьому ваших безпосередніх маніпуляцій з тестом не так вже й багато, потрібно просто запастися терпінням і слідувати покроковому рецептом. Результат вас не розчарує, обіцяю. Ви отримаєте величезне задоволення від процесу і результату!

  • Дріжджі - 50 грам (кисломолочная, житнє)
  • Вода - 450-500 мілілітрів(150 мл. - в закваску, 200 мл. (окріп) - для заварки, 100-150 мл. - в тісто)
  • Борошно житнє - 600 грам(300 грам - в закваску, 100 грам - в заварку, 200 грам - в тісто)
  • Солод - 50 грам (ферментований)
  • Кмин - 10 грам
  • Пюре картопляне - 100 грам
  • Борошно пшеничне - 300 грам
  • Сіль - 1 Чайна ложка
  • Мед - 30 грам (або потоку)
  • Суміш житнього борошна і житніх висівок - 2 Ст. Ложки (для формування хліба)
нарочанскій хліб - фото крок 1
Підготуйте інгредієнти.
нарочанскій хліб - фото крок 2
Змішайте житнє закваску, 300 грам житнього борошна і 150 мл. Води. Маса повинна вийти досить густа. Залиште для бродіння на 12 годин. Наприклад, 21 годині вечора до 9 годині ранку.
нарочанскій хліб - фото крок 3
Поставте відварювати картопля. Змішайте 100 грам житнього борошна, солод ферментований, кмин. Заварку можна робити одночасно із закваскою.
нарочанскій хліб - фото крок 4
Залийте суміш окропом (200 грам), я заварила картопляним відваром, змішайте.
нарочанскій хліб - фото крок 5
Додайте 100 грам картопляного пюре. Поставте заварку для оцукрювання в духовку при температурі 65 градусів на 1, 5-2 годину (я робила це в духовці зі злегка відкритими дверцятами).
нарочанскій хліб - фото крок 6
Через 12 годин бродіння закваски з'єднайте закваску і заварку.
нарочанскій хліб - фото крок 7
Змішайте закваску з заваркою, накрийте харчовою плівкою і залиште для бродіння на 4-5 годин.
нарочанскій хліб - фото крок 8
Для замісу тіста візьміть 100-150 мл. Води (я брала 125 мл., все залежить від борошна), розчиніть у воді сіль і мед.
нарочанскій хліб - фото крок 9
Влийте воду з медом і сіллю до заварці з закваскою, додайте просіяне борошно (100 грам житнього та 300 грам пшеничного).
нарочанскій хліб - фото крок 10
Замісити тісто, накрийте харчовою плівкою і залиште для бродіння на 2 годину.
нарочанскій хліб - фото крок 11
Через 2 години тісто істотно збільшилася в обсязі.
нарочанскій хліб - фото крок 12
Присипте робочу поверхню столу сумішшю житнього борошна і житніх висівок, викладіть тісто.
нарочанскій хліб - фото крок 13
Сформуйте хліб, покладіть на лист для випічки і залиште для підйому на 1 час. Випікайте хліб 20 хвилин при температурі 240 градусів з парою, 20 хвилин при температурі 240 градусів без пари і 20 хвилин при температурі 200 градусів.
нарочанскій хліб - фото крок 14
Готовий хліб перекласти на решітку і повністю охолодіть, різати хліб в цей час не можна, так як процес випічки ще триває всередині хліба.
нарочанскій хліб - фото крок 15
Хліб готовий. Словами не передати наскільки це смачно, але краще спробувати спекти. Це не так складно, як може здатися. Хай щастить!

Схожі рецепти