Нарочанскій хліб
(покроковий рецепт з фото)
Нарочанскій хліб - мабуть, найвідоміший білоруський хліб. Він дуже ароматний, з ніжним м'якушем і насиченим смаком, дуже смачний. Готується довго, але результат вартий витраченого часу.
Довго не наважувалася спекти цей хліб, але тепер розумію, що побоювання абсолютно марні. Що, готується він довго, але при цьому ваших безпосередніх маніпуляцій з тестом не так вже й багато, потрібно просто запастися терпінням і слідувати покроковому рецептом. Результат вас не розчарує, обіцяю. Ви отримаєте величезне задоволення від процесу і результату!
- Дріжджі - 50 грам (кисломолочная, житнє)
- Вода - 450-500 мілілітрів(150 мл. - в закваску, 200 мл. (окріп) - для заварки, 100-150 мл. - в тісто)
- Борошно житнє - 600 грам(300 грам - в закваску, 100 грам - в заварку, 200 грам - в тісто)
- Солод - 50 грам (ферментований)
- Кмин - 10 грам
- Пюре картопляне - 100 грам
- Борошно пшеничне - 300 грам
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Мед - 30 грам (або потоку)
- Суміш житнього борошна і житніх висівок - 2 Ст. Ложки (для формування хліба)
Підготуйте інгредієнти.
Змішайте житнє закваску, 300 грам житнього борошна і 150 мл. Води. Маса повинна вийти досить густа. Залиште для бродіння на 12 годин. Наприклад, 21 годині вечора до 9 годині ранку.
Поставте відварювати картопля. Змішайте 100 грам житнього борошна, солод ферментований, кмин. Заварку можна робити одночасно із закваскою.
Залийте суміш окропом (200 грам), я заварила картопляним відваром, змішайте.
Додайте 100 грам картопляного пюре. Поставте заварку для оцукрювання в духовку при температурі 65 градусів на 1, 5-2 годину (я робила це в духовці зі злегка відкритими дверцятами).
Через 12 годин бродіння закваски з'єднайте закваску і заварку.
Змішайте закваску з заваркою, накрийте харчовою плівкою і залиште для бродіння на 4-5 годин.
Для замісу тіста візьміть 100-150 мл. Води (я брала 125 мл., все залежить від борошна), розчиніть у воді сіль і мед.
Влийте воду з медом і сіллю до заварці з закваскою, додайте просіяне борошно (100 грам житнього та 300 грам пшеничного).
Замісити тісто, накрийте харчовою плівкою і залиште для бродіння на 2 годину.
Через 2 години тісто істотно збільшилася в обсязі.
Присипте робочу поверхню столу сумішшю житнього борошна і житніх висівок, викладіть тісто.
Сформуйте хліб, покладіть на лист для випічки і залиште для підйому на 1 час. Випікайте хліб 20 хвилин при температурі 240 градусів з парою, 20 хвилин при температурі 240 градусів без пари і 20 хвилин при температурі 200 градусів.
Готовий хліб перекласти на решітку і повністю охолодіть, різати хліб в цей час не можна, так як процес випічки ще триває всередині хліба.
Хліб готовий. Словами не передати наскільки це смачно, але краще спробувати спекти. Це не так складно, як може здатися. Хай щастить!