«монастирський» хліб без дріжджів
(покроковий рецепт з фото)
Кількість порцій: 6-8
Час приготування: 6 г. 0 хв.
Рецепт цього хліба я побачила на одному з православних каналів і повторила його в точності. Було цікаво спекти такий хліб без дріжджів. Ділюся рецептом з вами! Хліб виходить дуже смачний!
Опис приготування:
Приготувати"Монастирський" хліб було дуже цікаво, при цьому при виборі рецепта я виходила з того, щоб він був автентичним, тобто від людей, який насправді займаються цим щодня. Дивіться покроковий рецепт і готуйте для себе і своїх рідних справжній"Монастирський" хліб без дріжджів.
- Стартер Пшенична - 50 грам
- Борошно - 400 грам
- Вода - 350 мілілітрів(150 мл. - для приготування опари, 200 мл. - в тісто)
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цукор - 1 Чайна ложка
- Масло рослинне - 20 мілілітрів
Підготуйте інгредієнти.
Влийте в миску 150 мл. Води, покладіть закваску і борошно (від загальної кількості), розмішайте, доведіть до густоти сметани.
Щоб закваска"активировалась" додайте чайну ложку цукру.
Накрийте опару плівкою і поставте в тепле місце для бродіння на 1-1, 5 годину.
Опара після бродіння.
У ємність для замішування тіста влийте воду і опару, розмішайте.
Додайте сіль, всипте просіяне борошно, кількість борошна можна збільшити в залежності від щільності хліба, яку хочете отримати в готовому вигляді.
Замісити тісто. Місити треба довго, якщо руками, до декількох хвилин 30, але можна і міксером, спеціальною насадкою"гак" , що істотно скорочує час вимішування. Присипте робочу поверхню столу борошном, змастіть руки рослинною олією, сформуйте буханець хліба, покладіть його в форму для вистоювання на 2-3 години в тепле місце.
Перед випічкою зробіть хрестоподібний надріз. Можна прикрасити хліб прикрасами з тіста або просто зробити надрізи. Випікайте близько 60-75 хвилин при температурі 150 градусів.
"Монастирський" хліб вийшов пористим, ароматним, дуже смачним. Такий хліб буде зберігатися дуже довго.