Ліках
(покроковий рецепт з фото)
Ліках - медовий пиріг, присмачений прянощами, який прийнято готувати на єврейський Новий рік Рош Хашана. Мед обіцяє солодкий в усіх відношеннях рік, а прянощі в єврейській кухні широко використовуються.
Леках готується просто. Найскладніше в пирозі - підготовка суміші масала-чай. Дуже рекомендую пошукати і придбати готову. В іншому все просто - змішуємо інгредієнти для тіста, потім виливаємо в форму і запікаємо близько години при температурі 180 градусів. Хай щастить!
- Борошно - 3, 5 склянки
- Розпушувач - 1 Чайна ложка (з гіркою)
- Сода - 1 Чайна ложка
- Сіль кошерна - 0, 5 чайних ложки
- Суміш масала-чай - 4 чайних ложки (все подрібнене: насіння 20 стручков кардамона, 7-9 бутонів гвоздики, паличка кориці, по половині чайної ложки кориці і чорного запашного перцю, по чайній ложці імбиру і мускатного горіха)
- Масло рослинне - 1 Склянка
- Мед - 1 Склянка
- Цукор - 1, 5 склянки
- Коричневий цукор - 0, 5 склянки
- Яйця - 3 штуки
- Ванільний цукор - 1 Чайна ложка
- Апельсиновий сік свіжовичавлений - 0, 5 склянки
- Яблуко - 1 штука
- Ассамський чай, теплий - 1 Склянка (чорний чай)
1. Спочатку заваріть стакан міцного ассамського чаю і залиште його до охолодження. Якщо ви не знайшли в продажу суміш масала-чай, то доведеться самим зробити. Для цього на сухій сковороді обсмажте протягом 4-5 хвилин на середньо-високому вогні стручки кардамону, корицю, перець, гвоздику. Потім викладіть в ступку, змішайте з порошковими спеціями і гарненько попрацюйте товкачем.
2. Беремося за тісто для Леках. Для цього у велику миску просійте борошно, додайте соду, розпушувач, спеції, сіль.
3. Потім додайте в миску з борошном ванільний, білий і коричневий цукор, рослинна олія, мідь, vbeyte яйця, влийте чай і апельсиновий сік. Яблуко промийте, чистий, виріжте серединку, дрібно наріжте або натріть на тертці і також додайте в тісто. Перемішайте.
4. Форму для запікання змастіть маслом або застеліть пергаментом і вилийте в неї тісто. У мене вийшло заповнити одну велику форму і одну маленьку. Запікайте леках в розігрітій до 180 градусів духовці протягом години (маленьку форму ставимо в духовку на 50 хвилин). Готовність перевіряйте дерев'яною зубочисткою.
5. Леках з форми витягуйте акуратно, щоб не пошкодити. Приємного апетиту і солодкого Нового року!