Кутя з родзинками
(покроковий рецепт з фото)
Пшенична кутя з родзинками і горіхами володіє безліччю корисних властивостей. Замість традиційних волоських горіхів, тут використовуються лісові горішки (funduk). Кутя виходить дуже ситної і живильної!
Це традиційний простий рецепт приготування куті з родзинками. Кутя готується з: пшениці, макових зерен, меду, родзинок, кураги і лісових горішків (Funduk). Фундук тут замінює традиційні для куті - грецькі горіхи. Але, на мою, з лісовими горішками виходить набагато смачніше, до того ж незвичайно. Попередньо подбайте про пшеницю, перед приготуванням куті, її необхідно замочити у воді на кілька годин (або на ніч). Теж саме робимо і з зернами маку. Хай щастить!
- Пшениця - 1 Склянка
- Макові зерна - 3/4 склянки
- Мед - 2 Ст. Ложки
- Ізюм - 1/2 склянки
- Чорнослив - 1/2 склянки
- Funduk - За смаком (жменю)
Зерна пшениці залийте водою і дайте їм настоятися кілька годин. Потім воду злийте і промийте пшеницю проточною водою.
Залийте в каструлю воду, всипте пшеницю і поставте варитися на великому вогні, без кришки. Варити до м'якості, приблизно 20-30 хвилин. Потім знімаємо з вогню каструлю, ставимо остигати. Більшу частину пшеничного відвару перелийте в іншу ємність, трошки відвару залиште в каструлі з пшеницею.
Замочіть мак на пару годин в теплій воді.
Крок через сито. Більшу частину води злийте, трохи залиште.
Перетріть мак блендером, так щоб виділився білий сік (біле молочко).
Якщо у вас густий мед - підігрійте його на водяній бані, щоб він став більш рідким.
Перемішайте мед з маковим молочком.
Наріжте курагу дрібними кубиками, горіхи подрібніть в блендері.
У каструлю з пшеницею додайте макове молочко з медом.
Сюди ж кладемо курагу, горіхи і родзинки.
Ретельно перемішуємо вміст каструлі. Даємо настоятися в прохолодному місці 1-2 годину.
Все готово, можна подавати кутю на стіл. Зверху прикрасьте курагою, родзинками і горішками. Смачного!