Кускус з куркою і овочами
(покроковий рецепт з фото)
Кускус з куркою і овочами - традиційне блюдо народів східної і північної Африки, яке дуже просто приготувати в домашніх умовах. Виходить ситно, смачно і незвично.
Якщо ви поїдете в Марокко або Туніс, то в будь-якому закладі громадського харчування, не призначеному для туристів, вас обов'язково нагодують кускус - традиційним місцевим блюдом. Одна з найпопулярніших різновидів цієї страви - кускус з куркою і овочами. Готується блюдо всього годину, проте виходить набагато більш ситним і оригінальним, ніж, наприклад, курка з рисом.
- Кускус - 1 Склянка
- Курині ніжки - 2 штуки
- Морква - 1 штука
- Цибуля - 1 штука
- Корінь селери - 50 грам
- Корінь петрушки - 50 грам
- Гайка - 1/2 склянки
- Вершкове масло - 50 грам
- Спеції - - За смаком (чорний перець, лавровий лист, сіль)
- Петрушка (зелень) - - За смаком
- Вода - 4 склянки
Складові.
Для наочності показую кускус - він виглядає ось так. Його замочувати не потрібно, а ось нут попередньо замочити в холодній воді на ніч.
Традиційним способом варимо курячий бульйон: кладемо курку в холодну воду, доводимо до кипіння і варимо при повільному кипінні ще 25-30 хвилин.
Тим часом коріння селери і петрушки, а також морква нарізаємо дрібними кубиками. Додаємо в повільно киплячий бульйон, туди ж додаємо спеції - сіль, перець, лавровий лист. Варимо ще хвилин 10.
Потім додаємо в каструлю замочений нут. Варимо ще 20-25 хвилин до готовності нуту - інші інгредієнти точно будуть готові.
Зливаємо з каструлі бульйон, лавровий лист викладаємо. Курку дістаємо і поки відставляємо, овочі теж не викидаємо. Розтоплюємо в сковороді вершкове масло, обсмажуємо в ньому цибулю до прозорості, потім додаємо овочі з бульйону і готуємо на середньому вогні до випаровування рідини. Коли рідини в сковороді майже не залишиться - накриваємо сковорідку кришкою, отставляем.
Беремо маленьку каструльку, наливаємо в неї потрібну кількість курячого бульйону - потрібно додати стільки ж мілілітрів бульйону, скільки грамів кускусу будемо варити. Додаємо в бульйон сіль-перець, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, після чого додаємо в бульйон кускус.
Одразу ж, як тільки засипали кускус в киплячий бульйон, знімаємо каструлю з вогню і починаємо виделкою перемішувати кускус. Через 3 хвилини, коли кускус вбере майже весь бульйон, ставимо каструльку на повільний вогонь і додаємо в кускус вершкове масло.
Як тільки вершкове масло розтане - знімаємо кускус з вогню, даємо йому настоятися пару хвилин під кришкою, після чого викладаємо на тарілки.
Поверх кускуса викладаємо відварену курку і обсмажені овочі. Прикрашаємо зеленню - і страва готова. Смачного!