Хліб з родзинками на заквасці
(покроковий рецепт з фото)
Смак хліба значно поліпшується, якщо додати до тесту трохи горіхів або сухофруктів. Тому розповім, як приготувати хліб з родзинками на заквасці - ароматний, хрусткий і повітряний одночасно.
Хліб, приготований з даного рецептом, виходить не тільки смачним, але і дуже корисним, так як закваска, вівсяні пластівці і сухофрукти насичують його корисними мікроелементами. Ви може замінити родзинки нарізаними фініками, курагою або чорносливом - вийде дуже смачно. Бажано завжди мати під рукою кілька ложок закваски-стартера, щоб бути готовою спекти смачний хліб, тому відкладіть трохи опари на майбутнє.
- Біла пшеничне борошно - 820 грам(170 грам в закваску, 650 грам в тісто)
- Вода кімнатної температури - 670 грам(170 грам в закваску, 500 грам в тісто)
- Цільнозерновий пшеничне борошно - 200 грам
- Сіль - 20 грам
- Вівсяні пластівці - 100 грам
- Ізюм - 250 грам
- Дріжджі-ошпарюють - 340 грам
- Дріжджі стартер - 1-2 Ст. Ложок
Вівсяні пластівці залийте водою і дайте їм набрякнути протягом декількох хвилин. Приготуйте опару. Закваску-стартер викладіть в миску, додайте воду і ретельно перемішайте. Додайте борошно, перемішайте. Накрийте миску харчовою плівкою і залиште при кімнатній температурі на 8 годин.
У миску тістоміса викладіть закваску-опару, сіль, просіяне борошно двох сортів.
Вимісити тісто протягом 5-6 хвилин 2 швидкості тістоміса. Додайте родзинки і розмішайте тісто на першій швидкості до однорідності.
Вимісити тісто протягом 5-6 хвилин 2 швидкості тістоміса. Додайте родзинки і розмішайте тісто на першій швидкості до однорідності.
Готове тісто округлятимете і покладіть в попередньо змащену олією миску. Накрийте плівкою і залиште на 3 години при кімнатній температурі. Акуратно зніміть плівку і викладіть тісто на присипану борошном робочу поверхню.
Розділити тісто 2 частини, кожну частину округлятимете. Накрийте тісто вологим рушником і залиште на 10 хвилин. Сформуйте хліб овальної форми, акуратно розімніть тісто в невелику коржик, складіть третину тесту на себе.
Далі складіть два прямих кута в центр, поверніть тісто на 180 градусів і знову загорніть третину тесту на себе. Складіть два прямих кута до центру.
Одну сторону отриманого прямокутника складіть на себе до середини і притисніть пальцями до тесту. Те ж саме - складання і притискання - повторіть з іншого боку. Потім поверніть дві сторони назустріч один до одного і закріпіть шов.
Перемістіть заготовки в форми, присипані рисовим борошном, швом вниз. Присипте заготовки борошном і накрийте плівкою на 1 час. Акуратно перекладіть хліб на пергамент (якщо ви його расстаіваться в кошику).
Струсіть зайву муку, зробіть кілька надсечек, збризніть хліб водою. Духовку разом з каменем для хліба розігрійте до 200 градусів і випікайте хліб протягом 45 хвилин. Остудіть хліб на решітці. Смачного!