Біляші
(покроковий рецепт з фото)
Домашні біляші, так само, як і чебуреки, по ситості замінюють повноцінний обід. Я розповім вам як приготувати смачні біляші в домашніх умовах і зробити їх більш соковитими!
Рецепт біляшів належить татарському народу, проте в радянські часи беляш став чи не найпопулярнішим фастфуду на більшій частині Радянського союзу. Сьогодні готувати біляші вміють вже не тільки в Татарстані, але і далеко за його межами. Я на автентичність цього рецепта біляшів не претендую - цілком можливо, що в оригінальному вигляді він виглядає дещо інакше. Мій рецепт - це скоріше спрощена версія рецепта, що дозволяє, Проте, приготувати біляші дивно смачні і апетитні. Сподіваюся, покрокові фото і моя інструкція вам допоможуть розібратися у всіх тонкощах
- Яйця - 2 штуки
- Молоко - 1, 5 склянки
- Цукор - 2 Ст. Ложки(+ 1/2 чайної ложки)
- Сіль - 1/4 чайних ложки(+1/4 на начинку)
- Сухі дріжджі - 2 чайних ложки
- Борошно - 3, 5-4 склянки (і просіяного борошна для присипки )
- Фарш із яловичини - 450 грам
- Свинячий фарш - 450 грам
- Велика цибулина - 1 штука (дрібно нарізати або натерти)
- Чорний мелений перець - За смаком
1.Розігрійте молоко. Змішайте дріжджі 1/4 склянки з теплим молоком, додайте 1/2 чайної ложки цукру і відкладіть в сторону.
2. Яйця збити, додати в молоко.
3. Додати масло, сіль, цукор і суміш дріжджів.
4. Якщо молочно-яєчна суміш охолоне, розігрійте її на повільному вогні, постійно помішуючи. Суміш повинна бути теплою.
5. Додати 3 склянки борошна, гарненько перемішайте дерев'яною ложкою. Перекладіть на дошку посипану борошном і починайте місити руками, поки ви не отримаєте тісто, яка не прилипає до рук.
2. Яйця збити, додати в молоко.
3. Додати масло, сіль, цукор і суміш дріжджів.
4. Якщо молочно-яєчна суміш охолоне, розігрійте її на повільному вогні, постійно помішуючи. Суміш повинна бути теплою.
5. Додати 3 склянки борошна, гарненько перемішайте дерев'яною ложкою. Перекладіть на дошку посипану борошном і починайте місити руками, поки ви не отримаєте тісто, яка не прилипає до рук.
Загорніть тісто в поліетиленовий пакет і покладіть в холодильник на 30 хвилин. Ця процедура дає можливість не рости тесту занадто швидко, на відміну від того, коли воно знаходиться при кімнатній температурі.
Готуємо начинку: змішати м'ясо з тертим цибулею, сіллю і перцем. Суміш повинна бути м'якою, але ні в якому разі не рідкою. Якщо ви відчуваєте, що вона занадто жорстка, додайте трохи молока або води і добре перемішати ще раз. Накрийте її і дайте постояти при кімнатній температурі.
Візьміть тісто з холодильника. Наріжте на невеликі шматочки (приблизно близько 30-40 г кожен), розкладіть їх на посипану борошном поверхню. Розкачайте тісто на кульки і знову розкладіть на поверхню посипану борошном.
Накрийте поліетиленовою плівкою і дайте їм трохи піднятися. Швидкість підняття залежить від кач-ва дріжджів і кімнатної температури.
Накрийте поліетиленовою плівкою і дайте їм трохи піднятися. Швидкість підняття залежить від кач-ва дріжджів і кімнатної температури.
Після того, як тісто збільшилася, кожен колобок розправляємо руками в гурток. На середину кожного кладемо по 1-2 ст.Л. Фаршу, з'єднуємо разом краю спочатку в формі вареника, потім збираємо защипало місця в центрі «спідничкою».
У добре розігріту сковороду, политу маслом, викладаємо беляшікі швом вниз, так, щоб між ними залишалися вільні проміжки Потім зменшуємо вогонь до мінімального, накриваємо кришкою. Смажимо до готовності спочатку з одного боку, потім обережно перевертаємо на іншу за допомогою лопаток, намагаючись не порвати боки.