Рецепт Житній хліб з сухофруктами фото

Житній хліб з сухофруктами
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Борошно, Житнє борошно
На полуденок
Випічка, Хліб

Темний кисло-солодкий ароматний хліб на заквасці з житнього борошна "литовський" . Подається до супів і других страв, може вживатися як десерт з медом або киселем. Дивимося рецепт

Хочу поділитися своїм рецептом і детально розповісти, як приготувати житній хліб з сухофруктами. Основна складність полягає в приготуванні заквасок і заварки. Тут знадобляться терпіння і трохи вправності.

1. Для першої закваски необхідно змішати 15 грамів житнього закваски, яку можна купити а магазинах, 50 грамів борошна і 50 грамів води кімнатної температури. Інгредієнти перемішуються, ємність накривається рушником і залишається на 6-8 годин при кімнатній температурі для бродіння.

2. Друга закваска готується з 100 грамів першої закваски, 50 грамів води і 70 грамів борошна. Закваска після перемішування повинна бродити протягом трьох годин.

3. Одночасно при цьому потрібно починати готувати заварку. Для цього в окрему ємність покладіть 75 грамів борошна, мелений житній солод, мелений коріандр і кмин. Ці сухі інгредієнти залийте 250 грамами крутого окропу, акуратно перемішайте і залиште на 3 годину.

4. По завершенню 3 годин можна зайнятися тестом. Візьміть об'ємну каструлю або миску, викладіть туди другу закваску і заварку. Сюди ж акуратно введіть 250 грамів борошна, сіль, а також родзинки і цукор. За бажанням можна додати дрібно нарізану курагу, сушену журавлину, насіння соняшнику або гарбуза.

Почніть перемішувати тісто. Воно повинно вийти досить щільним, але не крутим. Для вимішування в даному випадку найкраще підходять міксери зі спеціальними насадками. Але якщо такого пристосування у вас немає, то вимішувати тісто доведеться руками, так як робити це ложкою досить складно. Після того, як тісто стало однорідним, його треба залишити на три години, щоб воно піднялося. Воно збільшиться приблизно вдвічі.

5. Тепер візьміть форму для випікання, змастіть рослинною олією її дно і боки. Потрібно врахувати, що тісто ще буде підніматися, тому форму не потрібно заповнювати тестом до країв. Наповнені форми накрийте рушником або харчовою плівкою, почекайте ще 30 хвилин. Надішліть форму в розігріту до 200 градусів духовку або хлібопічку.

Випікати хліб потрібно близько години. Ближче до кінця цього часу хліб можна скропити водою, щоб верхівка блищала і виглядала апетитно.

Готової буханці дайте трохи охолонути, акуратно дістаньте з форми і насолоджуйтеся теплим і ароматним хлібом.

  • Житня стартер - 15 грам (для першої закваски)
  • Житнє борошно (обойная або обдирне) - 450 грам (для заквасок і тесту)
  • Кип'ячена вода - 450 грам(200 г. Кімнатної температури, 250 г. Окропу)
  • Мелений житній солод - 30 грам
  • Мелений коріандр - 1 Чайна ложка
  • Кмин - 1 Чайна ложка
  • Цукор тросніковий - 40 грам
  • Ізюм - 50 грам
  • Сіль - 5 грам
Хочу поділитися своїм рецептом і детально розповісти, як приготувати житній хліб з сухофруктами. Основна складність полягає в приготуванні заквасок і заварки. Тут знадобляться терпіння і трохи вправності.

1. Для першої закваски необхідно змішати 15 грамів житнього закваски, яку можна купити а магазинах, 50 грамів борошна і 50 грамів води кімнатної температури. Інгредієнти перемішуються, ємність накривається рушником і залишається на 6-8 годин при кімнатній температурі для бродіння.

2. Друга закваска готується з 100 грамів першої закваски, 50 грамів води і 70 грамів борошна. Закваска після перемішування повинна бродити протягом трьох годин.

3. Одночасно при цьому потрібно починати готувати заварку. Для цього в окрему ємність покладіть 75 грамів борошна, мелений житній солод, мелений коріандр і кмин. Ці сухі інгредієнти залийте 250 грамами крутого окропу, акуратно перемішайте і залиште на 3 годину.

4. По завершенню 3 годин можна зайнятися тестом. Візьміть об'ємну каструлю або миску, викладіть туди другу закваску і заварку. Сюди ж акуратно введіть 250 грамів борошна, сіль, а також родзинки і цукор. За бажанням можна додати дрібно нарізану курагу, сушену журавлину, насіння соняшнику або гарбуза.

Почніть перемішувати тісто. Воно повинно вийти досить щільним, але не крутим. Для вимішування в даному випадку найкраще підходять міксери зі спеціальними насадками. Але якщо такого пристосування у вас немає, то вимішувати тісто доведеться руками, так як робити це ложкою досить складно. Після того, як тісто стало однорідним, його треба залишити на три години, щоб воно піднялося. Воно збільшиться приблизно вдвічі.

5. Тепер візьміть форму для випікання, змастіть рослинною олією її дно і боки. Потрібно врахувати, що тісто ще буде підніматися, тому форму не потрібно заповнювати тестом до країв. Наповнені форми накрийте рушником або харчовою плівкою, почекайте ще 30 хвилин. Надішліть форму в розігріту до 200 градусів духовку або хлібопічку.

Випікати хліб потрібно близько години. Ближче до кінця цього часу хліб можна скропити водою, щоб верхівка блищала і виглядала апетитно.

Готової буханці дайте трохи охолонути, акуратно дістаньте з форми і насолоджуйтеся теплим і ароматним хлібом.

Схожі рецепти