Торт «Krokembush»
(покроковий рецепт з фото)
Торт з кульок легкого заварного тесту, наповнених заварним кремом. Складний за формою у вигляді пірамідки, схожою на ялинку, підійде для свята. Готується досить довго, але це того варте!
Цей французький тортик збирається з профитролей з заварного тесту в пірамідку, склеєну карамеллю. Кожна заправляється заварним кремом, збитими вершками або навіть масляним кремом. Моя сім'я за краще масляний крем.
- Борошно - 2, 5 склянки (біла, вищого сорту)
- Вершкове масло - 600 грам (третину для тесту, дві третини для крему)
- Яйце - 8 штук
- Згущене молоко - 1 штука (одна банка, 400 грамів)
- Цукор - 1 Склянка
- Лимон - 0, 5 штуки
1. Тісто готуємо в широкій каструльці або навіть у високій сковороді. На сильному вогні розтоплюємо одну з трьох пачок масла з половиною літра води.
2. Закипілий "бульйон" вимикаємо, і прямо на теплій плиті всипаємо в каструльку борошно, старанно перемішуючи.
3. Тісто легко відходить від стінок каструлі. Воно однорідне, але поки не еластично. Додаємо одне за іншим яйця і знову ретельно перемішуємо.
4. Тісто виходить ніжним, тримає форму, до рук не липне, але на деко його все одно краще викладати ложками, які після кожної кульки треба занурювати в воду.
5. Випікаємо кульки при температурі 200 градусів приблизно півгодини. Кульки збільшуються в діаметрі в два рази, тому важливо відразу дотримуватися інтервалу.
6. Тепер приготуємо крем. Я роблю масляний, збиваючи дві пачки підталого масла з банкою згущеного молока. Це простіше, ніж робити заварний, і смачніше. Цим кремом за допомогою кондитерського шприца або куточка поліетиленового пакета наповнюємо кульки.
7. Щоб отримати форму ялинки, треба зробити конус з картону, обернувши його фольгою. Навколо нього і будемо укладати кульки. Я роблю такий конус із пластику п'ятилітрової бутлі і можу не обертати фольгою.
8. Найнебезпечніший етап - приготування карамелі. Вона набагато гаряче води, і при приготуванні треба бути обережним, але без неї не обійтися, адже кульки треба склеїти і зробити повітряну мішуру на ялинку. Або іній…
Візьмемо маленьку каструльку, засипом цукор, трохи змочивши його водою. Цукор швидко розтане і почне кипіти. Як тільки він зажелтеет, його можна вимикати, потрібно вичавити в нього сік половинки лимона. Це наша карамель. Їй треба дати охолонути, і можна використовувати як сполучна речовина.
Візьмемо маленьку каструльку, засипом цукор, трохи змочивши його водою. Цукор швидко розтане і почне кипіти. Як тільки він зажелтеет, його можна вимикати, потрібно вичавити в нього сік половинки лимона. Це наша карамель. Їй треба дати охолонути, і можна використовувати як сполучна речовина.
9. Кульки з кремом укладаємо навколо конуса поверхами, обмазуючи за допомогою кондитерської пензлика вийшла карамеллю. Готову ялинку можна прикрасити кольоровими цукерками і ягідками, але вона і сама по собі апетитна.