Торт «Київський» по ГОСТу
(покроковий рецепт з фото)
Один з найвідоміших тортів епохи СРСР - це «Київський» торт. Він готується на основі легких коржів з горіхами і масляним кремом. Згадаймо рецепт, як приготувати торт «Київський» за ГОСТом.
Сьогодні можна без проблем купити такий торт, а тим, хто любить самостійно готувати, рекомендую скористатися цим рецептом. У вас вийде торт не гірше магазинного варіанту, якщо хто пам'ятає смак справжнього десерту. Вам буде потрібно багато часу на випічку безе коржів. Насолоджуйтесь смачним тортом.
- Борошно - 1/3 склянки
- Цукор - 3, 5 склянки
- Funduk - 1, 5 склянки
- Білки курячі - 8 штук
- Сіль - За смаком
- Екстракт ванілі - 1 Чайна ложка
- Яйця - 2 штуки
- Молоко - 1 Склянка
- Вершкове масло - 400 грам
- Ром або коньяк - 3 Ст. Ложки
- Какао - 1/4 склянки

1. У миску просійте борошно, до неї додайте 1/3 склянки цукрового піску.

2. Очистіть і злегка підсмажте нарізані крупно горіхи, викладіть їх в миску і перемішайте.

3. У чашу блендера викладіть раніше підготовлені курячі білки.

4. Додайте до них 0, 5 чайних ложки солі і 1-1, 5 склянки цукру, збийте до утворення стійких піків.

5. Влийте 0, 5 чайних ложки ванільного екстракту і перемішайте.

6. Викладіть в миску до борошна і горіхів тільки що збиті курячі білки.

7. За допомогою лопатки (тільки вручну) акуратно перемішайте все до утворення однорідної суміші.

8. На деко викладіть пергамент, на ньому заздалегідь намалюйте коло. Розділити тісто 2 частини, викладіть ½ на круг, що намалювали на пергаменті.

9. Запікайте кожен корж окремо, в розігрітому до 150 градусів духовці 10 хвилин, потім зменшите температуру до 105 градусів і випікайте ще 25 хвилин.

10. Готові коржі дістаньте з духовки і остудіть, потім вирівняйте коржі з допомогою форми або тарілки.

11. В окрему миску вбийте курячі яйця, до них додайте 1-1, 5 склянки цукрового піску.

12. Збийте все за допомогою ручного віночка або міксером.

13. В сотейник налейте молоко, підігрійте його гарненько, але немає аргументів кипіння. Влийте тонкою цівкою молоко в яєчну суміш.

14. Гарненько перемішайте всі.

15. Перелийте все назад в каструлю, де нагрівали молоко і поверніть її на вогонь.

16. Варіть суміш на мінімальному вогні близько 15 хвилин до утворення густої консистенції і жовтого кольору, зніміть з вогню і додайте ваніль.

17. У чашу міксера викладіть м'яке вершкове масло і вбийте його до пухнастою консистенції.

18. Влийте охолоджений крем з яєць і молока в збите масло, перемішайте і влийте коньяк або ром.

19. Від загальної маси крему відокремте приблизно 1 стакан крему і змішайте його з какао.

20. Перемішайте крем до однорідної маси.

21. Викладіть на тарілку один корж, щедро змастіть його білим кремом.

22. Викладіть поверх крему другий корж і змастіть його боку білим кремом.

23. Верхівку торта прикрасьте шоколадним кремом, а також стружкою, що залишилася від обрізання коржів.

24. Залишки білого крему наберіть в кондитерський шприц і прикрасьте їм торт. Смачного!