Содовий хліб з насінням льону
(покроковий рецепт з фото)
Пісний содовий хліб, приготований без використання дріжджів і збагачений лляними насінням, - це неймовірно корисна і смачна випічка з неповторним ароматом. Обов'язково спробуйте спекти!
Важливим нюансом при приготуванні дріжджового хліба на основі соди є швидкість замісу тіста. Це необхідно зробити протягом 2-3 хвилин, щоб виключити тривале взаємодія активних компонентів (харчової соди і лимонної кислоти) під час замісу, що веде до поганого підйому тесту при випіканні і порушення його структури.
- Борошно пшеничне - 350-400 грам(1 сорт)
- Насіння льону - 20 грам
- Вода - 250 мілілітрів
- Сіль кухонна - 0, 5 чайних ложки
- Сода харчова - 1 Чайна ложка
- Лимонна кислота - 0, 5 чайних ложки
Як видно на фото, для приготування содового хліба потрібні досить прості інгредієнти. При відсутності лляних насіннячок їх можна замінити іншим корисним компонентом (сушеної зеленню, насінням соняшнику, гарбузовим насінням).
В першу чергу залийте лляні насіння гарячою водою (50 мл), взятої із загального її кількості і нагрітої до 85-90 градусів (доводити до кипіння не потрібно). В результаті цього вони стануть м'якше і не будуть висипатися з готового виробу.
Поки насіння настоюють, з'єднайте в мисці для замісу тіста просіяне борошно, сіль і харчову соду. Для більш ефективного змішування сухих компонентів зручно використовувати віночок.
Коли лляні насіння набухнуть (через 3-5 хвилин), з'єднайте їх з сухою сумішшю.
Розчиніть лимонну кислоту в переважній більшості води (200 мл) і влийте в миску з сухою сумішшю, швидко замісіть м'яке тісто.
Викладіть тісто в підготовлену форму, випікайте протягом 10-15 хвилин при температурі 70 градусів, а потім ще 35-40 хвилин при температурі 200 градусів. Альтернативний варіант: помістіть хліб в нерозігріті духовку, встановивши регулятор на 160-170 градусів, а через 10-15 хвилин збільште температуру випікання до 200 градусів.
У процесі такого випікання (в 2 етапу) содовий хліб добре піднімається і рівномірно пропікається.
Дайте готовому содовому хліба з насінням льону злегка охолонути, після чого подавайте його до столу.