Шейкер-бура
(покроковий рецепт з фото)
Як і інші східні солодощі, Шакер-бура можна приготувати вдома досить просто. Всі інгредієнти для цієї випічки продаються в будь-якому супермаркеті. Розповім і покажу, як приготувати Шакер-бура.
Східні солодощі цінуються за свій оригінальний смак і яскравий зовнішній вигляд. Шейкер-бура - популярна азербайджанська солодка випічка, наповнена мигдалем, фундуком або волоськими горіхами. Таку випічку прийнято готувати в Баку на Новруз - свято весни або весняного рівнодення. Згідно з традиціями, ці злегка серповидні пиріжки, символізують Місяць або Півмісяць. Саме слово «Шакер-бура» перекладається з турецького, як «солодкий маленький пиріг».
- Дріжджі сухі - 1 Чайна ложка
- Цукор білий гранульований - 1 Ст. Ложка
- Борошно пшеничне - 1 Ст. Ложка
- Вода тепла - 1/3 склянки
- Жовтки - 2 штуки
- Вершкове масло - 230 грам
- Молоко - 240 мілілітрів
- Ванільний цукор - 1 Чайна ложка
- Сіль - 1 щіпка
- Борошно пшеничне - 900 грам
- Ядра горіхів (будь-яких) - 450 грам
- Цукор білий гранульований - 450 грам
- Кардамон мелений - 1 Чайна ложка
- Ванільний цукор - 1 Чайна ложка

Спочатку приготуйте опару. У мисці змішайте перші 4 інгредієнта: сухі дріжджі, борошно і цукор, потім влийте теплу воду, перемішайте до однорідності і залиште в теплому місці на 10-15 хвилин. Тим часом, на слабкому вогні розтопіть вершкове масло і окремо підігрійте молоко.

У великій мисці змішайте яєчні жовтки (кімнатної температури), тепле розтоплене вершкове масло, тепле молоко, ванільний цукор і сіль. Додайте підійшла опару і знову перемішайте.

Окремо, в миску для замісу тіста, просійте борошно, додайте підготовлені рідкі інгредієнти, перемішайте.

Замісити тісто. Воно повинно відставати від рук, бути м'яким і однорідним. Загорніть тісто в харчову плівку і залиште на 30 хвилин при кімнатній температурі.

Тепер приготуйте начинку. У блендері подрібніть ядра горіхів, але не дуже дрібно. Подрібнені горіхи змішайте з цукром, меленим кардамоном і ванільним цукром.

Відпочиле тісто розділіть на кульки, завбільшки з яйце. Складіть кульки на тарілку, накрийте харчовою плівкою і поставте в холодильник. Коли почнете розгортати тісто, dostavayte більш 5 кульок тесту, не більше. Розкачайте кульки в гуртки, товщиною 2-3 мм і діаметром близько 8-10 см. У центр гуртка кладіть по 1 ст. L. Начинки і зліпити пиріжки. По бажанню, нанесіть візерунки.

Готові Шакер-бура розкладіть на сухому і холодному деку.

Духовку розігрійте до 180 градусів і випікайте близько 20-ти хвилин, до світло-золотистого кольору. Подавайте Шакер-бура теплими. Смачного!