Осетинський пиріг «Сахараджін»
(покроковий рецепт з фото)
Осетинські пироги мають круглу форму з дірочкою по центру. Подавати їх прийнято стопочки по три штуки. Кожен пиріг має свій символ: верхній - Бога, середній - небо і сонце, а нижній - землю.
Сьогодні хочу розповісти вам, як приготувати осетинський пиріг "цукораджін" . Це неймовірно смачна випічка з сиром і бурякової бадиллям. Такі пироги печуть у свята, подають гарячими до столу. Якщо у вас є можливість приготувати його на овечому сирі, це буде справжній святковий осетинський пиріг "цукорджін"! хай щастить!
- Борошно пшеничне - 400 грам
- Кефір 2, 5% - 250 мілілітрів
- Дріжджі - 3, 5 грами (швидкорозчинні)
- Яйце - 1 штука
- Рослинна олія - 25 мілілітрів
- Цукор - 2 Ст. Ложки
- Сіль - 0, 5 чайних ложки
- Бринза - 400 грам
- Бурячиння - 100 грам
- Вершкове масло - 50 грам (змащувати пироги після випічки)
Підготуйте продукти. В оригінальному рецепті використовується осетинський молодий сир, але в моєму місті дістати його складно, тому я готую його з бринзи, вона схожа за смаком і структурі. Розкришіть бринзу руками в дрібну крихту. Щодо зелені можу сказати, що деякі господині додають крім бадилля і іншу зелень, наприклад, кріп, петрушку, кінзу або зелену цибулю. Я поклала тільки бурякове бадилля.
Для тіста просійте пару раз пшеничне борошно, це збагатить її киснем. Всі продукти повинні бути кімнатної температури. У борошно додайте кефір, яйце, рослинна олія, сіль, цукор, і дріжджі (я розводжу їх в столовій ложці теплої води).
У міру замішування, переходите на більш зручну поверхню, щоб як слід вимішати тісто. Воно повинно зібратися в щільний клубочок і стати однорідним, гладким. Я витратила на це 10 хвилин. Тісто любить руки і тепло, тому не поспішайте, маси. Накрийте рушником і залиште тісто в теплому місці для підйому, зробивши одну осадку.
Для начинки пирога вимийте бурякове бадилля і дайте волозі стекти. Поріжте дрібно.
Додайте зелень до розкришене бринзі.
Перемішайте добре. Солити не потрібно, бринза досить солона.
Підійшло тісто розділити на 3 частини, вага однієї коржі - 250-300 г.
Розкачайте пальцями шматочок тесту. Покладіть третину начинки.
Обережно зберіть тісто так, щоб начинка залишилася всередині. Добре скріпіть тісто.
Переверніть корж швом вниз і злегка придавлюючи пальчиками, формуйте круглий пиріг, розподіляючи рівномірно начинку від середини до країв. По центру зробіть отвір для виходу пари.
Випікайте пироги в гарячій духовці по 20 хвилин, температура - 200 градусів. Але час регулюйте під свою духовку, кому-то може бути досить і 15 хвилин.
Гарячий пиріг щедро змастіть вершковим маслом, покладіть шматочок масла прямо в отвір, масло швидко розтане і зробить пиріг ще більш смачним! Покладіть пироги в стопочку (подають їх по три штуки) і закликати всіх до столу!