Кутя з халвою
(покроковий рецепт з фото)
Одне з моїх найулюбленіших з дитинства страв - це кутя, мама готувала її і на Різдво, і в звичайні дні. Впевнена, вашим дітям теж сподобається, якщо ви приготуєте їм кутю з халвою.
Кутя - традиційний різдвяний десерт. Це - багате на смачні інгредієнти блюдо, яке готується просто і з задоволенням. Пшеницю треба зварити, мак замочити (бажано заздалегідь). Потім все розтираємо, змішуємо, приправляем медом і подаємо на святковий стіл.
- Шліфування пшениця - 1 Склянка
- Мак - 1 Склянка
- Горіхи - 1 Склянка
- Ізюм - 1 Склянка
- Халва - 1 Склянка
- Цукор - 0, 5 склянки
- Мед - 3 Ст. Ложки
Пшеницю я купую вже шлифованную, оскільки вона вариться швидше, та й на смак краще.
Макове замочування 6-8 годин у холодній воді.
Пшеницю варю в підсолодженою воді в співвідношенні 1:2. Після закипання вона повинна варитися 20 хвилин (в залежності від сорту і підготовки пшениці варити до готовності).
Горіхи прокручують через м'ясорубку (середня сіточка).
Ізюм промиваю під проточною водою.
Халву краще купувати з арахісом або курагою.
Воду кип'ячу і ставлю остигати.
Змішую варену пшеницю, родзинки, горіхи, xalvu, половину порції цукру, мідь.
Заливаю все водою кімнатної температури. Вода повинна покрити всі інгредієнти. Поки цукор і халва в куті будуть розчиняться, займемося маком.
Мак відціджую від води і розміщую в макітру.
Розтираю мак «макогоном» до моменту появи білого «молока». Ще раз перетираю мак з цукром.
Заливаю мак водою. Виходить біла солодка рідина з розтертим маком, яку виливаю в кутю, де вже розчинилися цукор і халва.
У нашій родині люблять рідку кутю. Тому я доливаю ще трохи води, все перемішую, додаю цукру за смаком і подаю на стіл.