Кутя поминальна
(покроковий рецепт з фото)
Кутя вариться з цільних зерен пшениці або рису з додаванням маку, родзинок, мед і пісочний. Страву готують для поминання душ покійних християн. Поминальна трапеза починається з подачі куті на стіл.
Це традиційний класичний рецепт приготування куті поминальної. Як правило її готують напередодні великих свят: Різдва Христового, Нового року за старим стилем, Хрещення. Також кутя використовується в якості першої страви на поминальній трапезі. Зварена пшениця повинна вийде розсипчастою і цільної. Заправка готується з меду і соку лимона з апельсином. Також присутні горіхи і родзинки. Можна прикрасити кутю скибочками ківі.
- Пшоно - 1 Склянка
- Лимон - 0, 5 штуки
- Мед - 1 Ст. Ложка
- Апельсин - 0, 5 штуки
- Ківі - 1 штука
- Ізюм - 2 Ст. Ложки
- Грецькі горіхи - 6 штук
- Цукор - 1 Ст. Ложка
Замочіть пшеницю на 1 годину в холодній воді.
Зваріть пшеницю, так щоб вона була м'якою з цільними зернами. Після цього процідіть через сито і промийте холодною водою. Потім розкладіть пшеницю на рушник і дайте їй обсохнути.
Ізюм і горіхи залийте окропом на 10 хвилин. Потім злийте воду і видаліть з горіхів шкірку. З соку апельсина і лимона, а також меду - зробити заправку.
Пшеницю викладіть в ємність. Змішайте з горіхами, родзинками і заправкою. Ківі поріжте часточками і прикрасьте їм блюдо. Все готово!