Холодник
(покроковий рецепт з фото)
Холодник - відмінний суп для спекотного дня або легкого обіду. Готується він з буряка - вареної або печеної, свіжих огірків, варених яєць і зелені. Подається холодник зазвичай з молодим відвареною картоплею.
Холодник готується в два рахунки. Головне - мати в наявності варений буряк. Я часто купую консервовану тертий буряк в баночках, так виходить ще простіше. Варимо яйця, ріжемо свіжий огірок і зелень. Все перемішуємо і холодник готовий! Можна холодник робити не на воді, а на кефірі. Виходить також свіжо і смачно. Зелена цибуля з сіллю протираємо потім, щоб він не плавав зверху, а поділився своїм смаком з іншими інгредієнтами.
- Вода кип'ячена - 4-5 склянок (охолоджена)
- Буряк варена або печена - 1-2 штук
- Лимонний сік - 1-2 Ст. Ложок (можна не додавати.)
- Огірки - 2-3 штук
- Яйця - 3 штуки
- Зелена цибуля (пучок) - 1 штука
- Кріп - За смаком
- Сіль - За смаком
- Крем - 3-4 Ст. Ложок
1. Для приготування холодник нам знадобиться варений буряк. Можна відварити її самим або купити вже готову. Можна буряк запекти у фользі в духовці до м'якості (близько 30 хв.) або використовувати мариновану. У будь-якому випадку готову буряк треба очистити від шкірки.
2. Очищений буряк натріть на тертці.
3. Варену натерту буряк змішайте в каструлі з кип'яченою водою і лимонним соком. За допомогою лимонного соку ми збережемо яскравий колір буряка, до того ж, внесемо нотку свіжості в холодник.
4. Відваріть яйця круто.
5. Наріжте очищені і відварені яйця кубиками.
6. Огірки промийте і наріжте невеликими кубиками. Якщо огірки - молоді, шкурку можна не знімати. По бажанню, з огірків можна вибрати ложкою насіння.
7. У каструлі або мисці розітріть подрібнену зелену цибулю з сіллю. Викладіть в неї нарізані огірки, варені яйця, влийте бурякову суміш. Додайте сметану. Перемішайте і прикрасьте подрібненим кропом. Холодник готовий! Розливайте по тарілках і подавайте з відвареною картоплею. Смачного!