Домашній чорний хліб
(покроковий рецепт з фото)
Перший хліб, який я спекла, виявився не грудкою і дуже навіть смачним. Рецепт повідала мені свекруха, тепер я в пошані Ділюся чудовим рецептом, як приготувати домашній чорний хліб.
Після вдалого отриманого з першого разу батона чорного хліба мій чоловік наполягає на тому, щоб я відкопала пекарню Жарти жартами, а хлібець вийшов дійсно добрим. М'яка і пориста м'якоть добре пропеклась, немає ніде грудочок борошняної суміші, а скоринка виходить хрустка і засмаженої. Рекомендую спробувати себе в якості хлібопекаря!
- Пшеничне борошно - 400 грам
- Житнє борошно - 250 грам
- Питна вода - 380 грам
- Сухі дріжджі - 10 грам
- Житній ферментований солод - 3 Ст. Ложки
- Рослинна олія - 2 Ст. Ложки
- Koriandr - 1.5 чайних ложки (насіння)
- Мед рідкий - 2 Ст. Ложки
- Кунжут - 1.5 Ст. Ложки (білий та чорний)
- Сіль - 1.5 чайних ложки
Всипте в ємність невеликого розміру солод і залийте його 80 мілілітрах тільки закипілої води. Ретельно перемішайте. Солод почне вбирати воду і густіти. Залиште його в такому стані, щоб він добре запарился.
У глибоку миску всипте дріжджі і залийте їх теплою водою, щоб вони розчинилися повністю. Потім додайте рідкий мед, сіль і рослинне масло. Перемішайте.
Введіть солод в тісто і всипте всю порцію житнього борошна. Коли солод і борошно добре перемішалися з тестом, додайте коріандр.
Замісити тісто пшеничним борошном. Після остаточного замісу тісто поміщається на долоні, як показано на фото.
Помістіть тісто в каструлю, щільно закрийте кришкою або плівкою і залиште його в теплому місці на 45/50 хвилин. Воно повинно піднятися і збільшитися вдвічі.
Тісто розділіть на дві рівні половини і сформуйте їх в кулю. Накрийте наші заготовки сухою серветкою і залиште хліб расстаіваться на 20 хвилин. Коли тісто збільшилася майже в два рази, зробіть два надрізи уздовж і поперек гострим ножем, а потім посипте кунжутним насінням.
Випікайте хліб при 180 ° протягом 25 хвилин.