Здобні булочки в стилі краффін
(покроковий рецепт з фото)
Пишні і ніжні булочки, з красивим мармуровим малюнком і слоистостью. Їх так приємно потроху розкручувати і є, запиваючи гарячим чаєм!
Це не краффіни в класичному розумінні. Просто повітряне здобне тісто, складене, раскатанное і сфорязикнное схожим чином. Це рецепт для тих, хто просто любить возитися з ніжним, податливим і слухняним дріжджовим тестом.
- Молоко - 200 мілілітрів
- Вода - 100 мілілітрів
- Жовтки - 3 штуки
- Вершкове масло - 50 грам
- Масло рослинне - 2 Ст. Ложки
- Цукор - 4 Ст. Ложки
- Борошно пшеничне в / сорт - 3 склянки (по 250 мл)
- Манна крупа - 2 Ст. Ложки
- Какао-порошок - 2 Ст. Ложки
- Дріжджі сухі - 7 грам
- Сіль - 1/2 чайних ложки
- Ванілін - 1 щіпка
Змішайте в глибокій мисці тепле молоко з жовтками, цукром і вершковим маслом.
Просійте зверху борошно з манкою, сіллю і ваніліном, додайте дріжджі. Перемішайте все лопаткою до густоти. Розділіть масу на дві нерівні частини.
Більшу частину вимісити, підливаючи ложку масла і трохи присипаючи борошном, до освіти пружного тіста, відстає від рук і миски. Затягніть миску плівкою і поставте в тепле місце для підйому.
Другу частину також вимісити, підсипали какао-порошок замість борошна. Затягніть плівкою і приберіть для підйому.
Тісто має збільшиться втричі, тоді його можна обробляти.
Розкачайте світле тісто в пласт не товще 1 см. Зверху викладіть так само розкачане тісто з какао.
Складіть тісто в чотири рази уздовж, потім так само складіть поперек.
Вийде товстий рулет. Розплющите його і знову розкачайте в пласт.
Поверніть пласт рулетом і наріжте на рівні шматки.
Далі можна просто викласти рулети на лист і випікати. Можна розгорнути шматочки і знову загорнути їх з двох країв назустріч один одному. Вийдуть симпатичні булочки-плюшки.
А можна ще раз розкачати шматочки в пласт, ще раз звернути щільними рулетиками, надрізати рулетики уздовж майже до кінця, потім загорнути обидві половини по колу, формуючи високу булочку, і укласти у формочки-рамекени. Зайва метушня піде тесту тільки на користь, воно стане більш пухнастим і еластичним.
Накрити сфорязикні булочки рушником і дати расстояться хвилин 15. Потім поставити в духовку, розігріту до 80 градусів, плеснув на дно півсклянки гарячої води. Нехай булочки ще підійдуть з парою. Потім випікати при 200 градусах до готовності. Гарячі булочки зняти з листа або вийняти з формочок. Викласти на покриту лляним рушником дошку і накрити зверху теж рушником - нехай остигають.
При подачі щедро посипати булочки цукровою пудрою.