Помідори квашені
(покроковий рецепт з фото)
Помідори квашені - смачна, споконвічно російська закуска, прекрасно поєднується з безліччю гарячих страв і напоїв. Розповідаю, як квасити помідори в домашніх умовах.
Хіба можна для російської людини придумати закуску смачніше, ніж домашні квашені помідори? :) Для мене немислимо НЕ заготовити хоча б кілька баночок квашених помідорів на осінь і зими. Готуєш якусь гарячу страву, да той же картопляне пюре з котлетами, а потім дістанеш баночку квашених помідорів, плеснешь трохи горілки в запітнілий стакан, вип'єш, зморщився, закусиш квашеним помідором, почекаєш поки горілочка "по трубах" проллється - і за гаряче пюре з домашніми котлетами. Брат, як представлю - аж зуби мліють
- Помідори - 3 кілограма
- "віник" для засолювання - 1 штука
- Часник (головка) - 1 штука
- Перець чорний горошком - - За смаком
- Перець запашний горошком - - За смаком
- Гвоздика - - За смаком
- Лавровий лист - - За смаком
- Сіль кам'яна нейодовану - - За смаком
Складові.
Помідори гарненько промиваємо під проточною холодною водою, видаляємо хвостики. Якщо раптом трапиться зіпсований помідор - безжально вилучаємо його з колективу, оскільки всього один нездоровий помідор може зіпсувати всю банку.
Добре промиваємо так званий віник для засолювання - всіляку зелень (листя хрону, кріп з насінням, фенхель і багато іншого), традиційно використовується в різного роду соліннях. Ножем розрізаємо наш віник на шматочки довжиною із сірникову коробку.
Щедро кладемо нарізану віник на дно трилітрових банок, в яких будемо квасити помідори.
Тепер приготуємо соляний розчин: в 0, 5 л окропу розчиняємо приблизно 100-120 звичайнісінької великої повареної солі (йодована не годиться). Гарячий соляний розчин заливаємо по банкам.
Утрамбовуємо в банки наші помідори.
Час, що залишився в банках простір заповнюємо звичайнісінької холодною водою - так, щоб по саме горло. Накриваємо банки капроновими кришками, злегка збовтуємо, щоб сіль поширилася по всій банку. Тепер 3 дня витримуємо банки в кімнатній температурі, а потім ставимо в холодильник ще приблизно на 2 тижні. По закінченню цього терміну квашені помідори можна пробувати.
Квашені помідори готові!