Печиво «жайворонки» з пісного тіста
(покроковий рецепт з фото)
У день весняного рівнодення прийнято пекти жайворонків. Навіть церква дозволяє робити цей день посту більш урочистим і пропонує ось такий рецепт жайворонків з пісного тіста.
Перш, ніж дати вам рецепт пісних жайворонків, трохи історії.
На Сороки (день святих сорока мучеників) є звичай - пекти печиво у формі жайворонків (птахів, які першими повертаються додому). За народною традицією, саме приліт жайворонків означає те, що зима закінчилася і починається тепла весна.
В той же час, в цей час завжди йде пост. Отже, якщо слідувати всім канонам і приписами Церкви, жайворонків потрібно піч з пісного тіста. Розповідаю, як це робити:
1. Беремо велику миску, змішуємо в ній борошно, сіль і дріжджі. Заливаємо цю суміш водою і замішуємо круте тісто.
2. Тісто накриваємо рушником і ставимо на 40 хвилин при кімнатній температурі. Даємо піднятися.
3. З піднявся тесту робимо коржик, з неї вирізаємо смужки, кожну з яких скочується в ковбаску.
4. Тепер з кожної ковбаски потрібно безпосередньо зліпити жайворонків. Робимо це так. Звертаємо нашу ковбаску в вузол. Один край вузла буде головою жайворонка, інший край - хвостом. Той край, де хвіст, потрібно придавити, приплюснути, і розрізати ножем на "пір'я" . Той край, де голова, робимо більш округлим. Вставляємо з боків голови очі (з маку або родзинок).
5. Коли все жайворонки будуть зліплені, ставимо їх в духовку і запікаємо 25-30 хвилин при 180 градусах, в залежності від їх величини.
Усе! Пісні жайворонки готові.
- Вода - 0, 5 L
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Дріжджі - 10 грам
- Борошно - 1, 1 кілограма
На Сороки (день святих сорока мучеників) є звичай - пекти печиво у формі жайворонків (птахів, які першими повертаються додому). За народною традицією, саме приліт жайворонків означає те, що зима закінчилася і починається тепла весна.
В той же час, в цей час завжди йде пост. Отже, якщо слідувати всім канонам і приписами Церкви, жайворонків потрібно піч з пісного тіста. Розповідаю, як це робити:
1. Беремо велику миску, змішуємо в ній борошно, сіль і дріжджі. Заливаємо цю суміш водою і замішуємо круте тісто.
2. Тісто накриваємо рушником і ставимо на 40 хвилин при кімнатній температурі. Даємо піднятися.
3. З піднявся тесту робимо коржик, з неї вирізаємо смужки, кожну з яких скочується в ковбаску.
4. Тепер з кожної ковбаски потрібно безпосередньо зліпити жайворонків. Робимо це так. Звертаємо нашу ковбаску в вузол. Один край вузла буде головою жайворонка, інший край - хвостом. Той край, де хвіст, потрібно придавити, приплюснути, і розрізати ножем на "пір'я" . Той край, де голова, робимо більш округлим. Вставляємо з боків голови очі (з маку або родзинок).
5. Коли все жайворонки будуть зліплені, ставимо їх в духовку і запікаємо 25-30 хвилин при 180 градусах, в залежності від їх величини.
Усе! Пісні жайворонки готові.