Печиво «жайворонки» з дріжджового тіста
(покроковий рецепт з фото)
Жайворонки з дріжджового тіста печуть на День рівнодення або на Великдень. Жайворонки - символ миру, віри, всього найкращого, що тягне за собою світле свято Великодня. Приготуйте пташок разом з дітьми.
Кажуть, що з прильотом птахів, в тому числі жайворонків, морози відійдуть і в свої права вступить красуня-весна. А для того, щоб швидше вигнати холоду, пріготвоьте птахів будинку. Жайворонки з дріжджового тіста готуються просто. Обов'язково робіть жайворонків разом з дітьми, їм це справа припаде до душі. Ви можете створити і свою форму пташок, зробити їм дзьобик.
- Дріжджі сухі - 1 Ст. Ложка
- Мед - 4 Ст. Ложки
- Вода кип'ячена - 3/4 склянки
- Яйця - 3 штуки
- Масло рослинне - 1 Ст. Ложка
- Молоко - 1 Склянка
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Борошно - 5 склянок
- Ізюм - 1-2 Ст. Ложок
1. У невеликій мисці змішайте дріжджі, теплу кип'ячену воду і ложку меду. Залиште на 10 хвилин. Яйця в іншій мисці збийте до піни. Додайте мед, олія, молоко, сіль і збийте. Потім введіть борошно і замісіть еластичне тісто. Викладіть в миску, накрийте рушником і залиште, поки не збільшиться в об'ємі двічі.
2. З готового тіста ліпіть жайворонків. Нам знадобляться всі невеликі ковбаски. Викладіть їх хрестом.
3. Загорніть кінці, немов замотують шарфик, як це показано на ілюстрації.
4. Хвостик, що достовірніше, розріжте на 3-4 частини. Це буде хвостик нашого жайворонка.
5. З родзинок зробіть жайворонка очі.
6. Викладіть жайворонків на застелені пергаментом деко. Майте на увазі, що вони ще виростуть, тому залиште місце між жайворонками. Змастіть поверхню жайворонків збитим яйцем, присипте цукром. Випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 25 хвилин або до золотистого кольору.
Жайворонки з дріжджового тіста готові! Чудової вам весни і світлого Великодня!