Рецепт Кутя з яблуками фото

Кутя з яблуками
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Крупи, Горіхи
Вегетаріанське харчування, Пісні страви
На святковий стіл
Гарячі страви, Десерти, Каші

Кутя - одне з головних страв на різдвяному столі, вона готується з пшениці, Мака, сухофруктів і різних інших ласощів, наприклад, мої діти просто в захваті від куті з яблуками.

Замочуємо пшеницю напередодні. А на наступний день варимо узвар. Потім з'єднуємо всі приготовані для куті інгредієнти і подаємо. Щасливого свята!

  • Журавлина - 2 склянки
  • Яблуко - 4 штуки
  • Цукор - 3 Ст. Ложки
  • Вода - 2, 5 L
  • Пшениця - 1 Склянка
  • Ізюм - 100 грам
  • Сухофрукти - 100 грам
  • Горіхи - 100 грам
  • Мармелад - 100 грам
  • Мак - 100 грам
  • Мед - 3 Ст. Ложки
кутя з яблуками - фото крок 1
Традиційно узвар для куті готується із сухофруктів, але він мені не дуже подобається, недавно знайшла рецепт узвару з журавлини і яблук, і зрозуміла - це те, що мені потрібно. Щоб його приготувати, треба журавлину перетерти в пюре.
кутя з яблуками - фото крок 2
Через сито зціджувати сік.
кутя з яблуками - фото крок 3
Макуха викладаємо в каструлю.
кутя з яблуками - фото крок 4
Заливаємо водою і доводимо до кипіння.
кутя з яблуками - фото крок 5
Тим часом ріжемо яблука кубиками.
кутя з яблуками - фото крок 6
Відвар з журавлинного макухи проціджуємо, макуха викидаємо.
кутя з яблуками - фото крок 7
Додаємо цукор і яблука. Я додала 3 столові ложки. Але я не люблю солодкого, та й мої домашні теж напої воліють не дуже солодкі, тому орієнтуйтеся на свій смак. В кінці кінців, цукор завжди можна додати.
кутя з яблуками - фото крок 8
Варимо узвар до готовності яблук. У мене це зайняло хвилин 20, т. До. Яблука дрібно порізані.
кутя з яблуками - фото крок 9
Додаємо відціджений на самому початку приготування журавлинний сік і добре перемішуємо. Остужаем. Узвар готовий! Плюс його в тому, що в кінці додається свіжий журавлинний сік, без будь-якої термічної обробки, що зберігає всі вітаміни! Правда і випити його потрібно за 1-2 дня.
кутя з яблуками - фото крок 10
Кутю традиційно готують із пшениці, так як її вважають символом вічного життя. Але є рецепти куті з рису і навіть з макаронних виробів. Я вважаю за краще все-таки пшеничну.
Пшеницю з вечора добре промити кілька разів, доти, поки вода не буде прозорою. Залишити в воді на ніч.
кутя з яблуками - фото крок 11
Вранці воду злити і знову залити водою, в співвідношенні приблизно 1:3. Додати дрібку солі і варити на повільному вогні, періодично помішуючи до готовності пшениці. Скрізь написано, що пшениця вариться 1-2 годину, але у мене вона вже через 30 хвилин була готова. Готову пшеницю остудити.
кутя з яблуками - фото крок 12
Ізюм і мак запарити окропом.
кутя з яблуками - фото крок 13
Мак маленькими порціями перетерти в ступці. Мак повинен дати "молочко" .
кутя з яблуками - фото крок 14
Курагу ріжемо кубиками.
кутя з яблуками - фото крок 15
Це, звичайно, не традиційний інгредієнт для куті, можете додати цукати. Але ж світ не стоїть на місці. Якось додала мармелад в кутю і моя мала зажадала робити так і надалі.
кутя з яблуками - фото крок 16
Горіхи мені захотілося порубати ножем. Я взяла нетрадиційний кешью. Все таки святкове блюдо.
кутя з яблуками - фото крок 17
З'єднуємо з пшеницею родзинки, Коран, мармелад, мак і волоські горіхи.
кутя з яблуками - фото крок 18
У склянці узвару розчиняємо мед. Додаємо узвар з медом в кутю і добре перемішуємо. Ми залишаємо настоятися. Перекладаємо кутю в красиве блюдо, узвар переливаємо в красивий глечик або графин і ставимо на стіл поруч з ще десятьма пісними стравами!

Схожі рецепти