Кутя з яблуками
(покроковий рецепт з фото)
Кутя - одне з головних страв на різдвяному столі, вона готується з пшениці, Мака, сухофруктів і різних інших ласощів, наприклад, мої діти просто в захваті від куті з яблуками.
Замочуємо пшеницю напередодні. А на наступний день варимо узвар. Потім з'єднуємо всі приготовані для куті інгредієнти і подаємо. Щасливого свята!
- Журавлина - 2 склянки
- Яблуко - 4 штуки
- Цукор - 3 Ст. Ложки
- Вода - 2, 5 L
- Пшениця - 1 Склянка
- Ізюм - 100 грам
- Сухофрукти - 100 грам
- Горіхи - 100 грам
- Мармелад - 100 грам
- Мак - 100 грам
- Мед - 3 Ст. Ложки
Традиційно узвар для куті готується із сухофруктів, але він мені не дуже подобається, недавно знайшла рецепт узвару з журавлини і яблук, і зрозуміла - це те, що мені потрібно. Щоб його приготувати, треба журавлину перетерти в пюре.
Через сито зціджувати сік.
Макуха викладаємо в каструлю.
Заливаємо водою і доводимо до кипіння.
Тим часом ріжемо яблука кубиками.
Відвар з журавлинного макухи проціджуємо, макуха викидаємо.
Додаємо цукор і яблука. Я додала 3 столові ложки. Але я не люблю солодкого, та й мої домашні теж напої воліють не дуже солодкі, тому орієнтуйтеся на свій смак. В кінці кінців, цукор завжди можна додати.
Варимо узвар до готовності яблук. У мене це зайняло хвилин 20, т. До. Яблука дрібно порізані.
Додаємо відціджений на самому початку приготування журавлинний сік і добре перемішуємо. Остужаем. Узвар готовий! Плюс його в тому, що в кінці додається свіжий журавлинний сік, без будь-якої термічної обробки, що зберігає всі вітаміни! Правда і випити його потрібно за 1-2 дня.
Кутю традиційно готують із пшениці, так як її вважають символом вічного життя. Але є рецепти куті з рису і навіть з макаронних виробів. Я вважаю за краще все-таки пшеничну.
Пшеницю з вечора добре промити кілька разів, доти, поки вода не буде прозорою. Залишити в воді на ніч.
Пшеницю з вечора добре промити кілька разів, доти, поки вода не буде прозорою. Залишити в воді на ніч.
Вранці воду злити і знову залити водою, в співвідношенні приблизно 1:3. Додати дрібку солі і варити на повільному вогні, періодично помішуючи до готовності пшениці. Скрізь написано, що пшениця вариться 1-2 годину, але у мене вона вже через 30 хвилин була готова. Готову пшеницю остудити.
Ізюм і мак запарити окропом.
Мак маленькими порціями перетерти в ступці. Мак повинен дати "молочко" .
Курагу ріжемо кубиками.
Це, звичайно, не традиційний інгредієнт для куті, можете додати цукати. Але ж світ не стоїть на місці. Якось додала мармелад в кутю і моя мала зажадала робити так і надалі.
Горіхи мені захотілося порубати ножем. Я взяла нетрадиційний кешью. Все таки святкове блюдо.
З'єднуємо з пшеницею родзинки, Коран, мармелад, мак і волоські горіхи.
У склянці узвару розчиняємо мед. Додаємо узвар з медом в кутю і добре перемішуємо. Ми залишаємо настоятися. Перекладаємо кутю в красиве блюдо, узвар переливаємо в красивий глечик або графин і ставимо на стіл поруч з ще десятьма пісними стравами!