Домашнє вино з ягід
(покроковий рецепт з фото)
Вино може бути не тільки виноградним, яблучним або смородиновим. Смачне домашнє вино виходить з стиглої і соковитою чорноплідної горобини.
При приготуванні домашнього вина з ягід враховуйте, що 10-12 кілограмів ягоди перетвориться в 6-7 літрів вина. Цукор я беру з розрахунку "півсклянки на кілограм" . До речі, якщо вино вдасться несолодким, можна буде його підсолодити, про що я зараз і розповім.
- Чорноплідна горобина - 10-12 кілограм
- Цукор - 6-7 склянок

Ягоди мити не треба. Бруд з них піде під час фільтрації, зате промивши їх, ви можете позбутися від тих дріжджових бактерій, які життєво необхідні будь-якій провину.

Передавите ягоду. Можете робити це руками, я іноді використовую блендер.

Додайте цукор.

Гарненько все перемішайте, залиште бродити на тиждень в теплому місці, перемішуйте суміш кожен день, щоб цвіль не з`явилася. Потім відцідити сік, а мезгу ретельно відіжміть, але не викидайте. Вона може ще стати в нагоді в приготуванні нової партії вина.

Сік перелийте в банку, а мезгу повторно зацукрувати, залиште бродити ще на тиждень. У нас вийде аналогічний сік, що і після першого тижня, його ми потім додамо до першого соку.

А на банку з першим отриманим соком слід поставити гідрозатвор. Найпростіший гідрозатвор можна зробити, наприклад, так. У центрі кришки, якої щільно можна буде потім закрити банку з заграв соком, просверливается (або пробивається) отвір, рівне по діаметру перетину відвідної трубки (шланга).

Саму трубку слід потім протягнути через отвір в кришці і чимось відповідним прогріти кінчик трубки, таким чином, збільшивши її діаметр, щоб вона щільно сиділа в отворі.

Ось, власне, і все. Кришку - на банку, інший кінчик трубки - в будь-який відповідний посудину з водою. Таким чином контакт майбутнього вина з атмосферою буде мінімальним, надлишкового тиску газів дорога відкрита, до того ж немає ризику, що вино "задихнеться" від тих же газів, що часто трапляється при використанні гумової рукавички.

Поки сік бродить, стежте за повторно зацукровані мезгой. Перемішуйте її регулярно. Потім, через тиждень, першу порцію соку звільняємо від гідрозатвори і підходящої ложкою або ситечком знімаємо з поверхні вина піднялася піну.

Другу порцію соку, яку ми викрутили з мезги, зрозуміла справа, змішуємо з першою порцією соку, розливаємо по банках, закупорюємо гідрозатворів і прибираємо в темне, але не саме прохолодне місце для продовження процесу.

Продовжуємо фільтрувати вино щотижня протягом місяця. Ще одна вкрай бажана процедура - це періодична (хоча б раз в два тижні після місячного бурхливого бродіння) стимуляція подальшого зростання спіртуозность дріжджів азотовмісний "підгодовуванням" . Для цього в виноробстві зазвичай використовують водний розчин хлориду амонію (в аптеках продається як "нашатир" ): буквально краплю на літр вина з подальшим перемішуванням самого вина. Ця процедура сприяє посиленню життєдіяльності потрібних нам бактерій, тим самим не даючи затухати бродінню і як наслідок - впливаючи на покладену для вина спиртову фортеця.
Через два місяці, спробувавши вино і знайшовши його не сильно солодким, можете зробити подслащивание. Відміряна порція цукру міститься або в бавовняний мішечок, або - на бавовняну тканину.
Через два місяці, спробувавши вино і знайшовши його не сильно солодким, можете зробити подслащивание. Відміряна порція цукру міститься або в бавовняний мішечок, або - на бавовняну тканину.

Мішечок з цукром (або тканину, зібрану в мішечок) слід перетягнути у горловини підходящої мотузкою і опустити в ємність з вином так, щоб мішечок повністю занурився в вино, залишаючись при цьому на максимально близькій відстані до поверхні самого вина.

Цукор буде розчинятися близько тижня.
Після цього ви зможете розлити вино по пляшках, тільки будьте обережні з закупоркою: потрібно впевнитися, що вино перебродило, а то можуть вибухнути пляшки.
Домашнє вино з ягід виходить дуже насиченим і яскравим.
Після цього ви зможете розлити вино по пляшках, тільки будьте обережні з закупоркою: потрібно впевнитися, що вино перебродило, а то можуть вибухнути пляшки.
Домашнє вино з ягід виходить дуже насиченим і яскравим.