Білий здобний хліб
(покроковий рецепт з фото)
Білий здобний хліб приготувати просто, особливо якщо ви знаєте перевірений роками рецепт здобного тіста на заквасці. Саме тут ви дізнаєтеся такий рецепт і зможете порадувати рідних корисним хлібом.
Здобне тісто можна приготувати не тільки з використанням дріжджів, але і на домашній пшеничного заквасці, причому випічка з даного тесту виходить нічим не гірше класичної здобної дріжджовий випічки. Раджу вам приготувати здобний хліб на заквасці саме за цим рецептом в тому випадку, якщо ви ніколи не мали справу з закваскою - вам буде набагато простіше почати саме з цього рецепта, поступово покращуючи свою майстерність.
- Пшеничне борошно першого або другого сорту - 1000 грам(200 грам в закваску, 800 грам в тісто)
- Вода кімнатної температури - 470 грам(200 грам в закваску, 270 грам в тісто)
- Дріжджі - 400 грам
- Цукор - 50-120 грам
- Рослинна або м'яке вершкове масло - 50 грам
- Яйце - 2-3 штук
- Сіль - 0, 5 чайних ложки
- Дріжджі стартер - 1-2 Ст. Ложок
Приготуйте опару. Стартер розведіть водою кімнатної температури і добре перемішайте. Додайте просіяне борошно і перемішайте. Суміш накрийте плівкою і залиште на 8 годин при кімнатній температурі.
Перекладіть опару в миску тістоміса, додайте воду кімнатної температури і перемішайте. Додайте рослинне або м'яке вершкове масло, сіль, яйця і цукор. Перемішайте до однорідності і додайте просіяне борошно.
Перемішайте тісто протягом 1 хвилини на першій швидкості, потім замісіть тісто протягом 5 хвилин на другій швидкості. Округлите тісто і перекладіть в миску, змащену олією. Накрийте тісто плівкою і залиште на 3-4 години при кімнатній температурі.
Викладіть тісто на робочу поверхню, присипану борошном, і округлятимете. Розділити тісто 2 частини та округлятимете. Накрийте одну частину тесту плівкою, поки будете працювати з іншого. Розкачайте тісто в циліндр довжиною 40 см.
1/3 частина циліндра розпластайте руками і розкачайте в тонкий пласт. Розріжте дану частину тесту на три смужки, кожну скрутіть три рази і заплетене в косу. Викладіть косу зверху на нераскатанную частина тесту, підігніть її кінець під тісто і перекладіть хліб на пергамент.
Разом з пергаментом перекладіть хліб в форму, накрийте плівкою і залиште при кімнатній температурі на 1 час. Перед випічкою змастіть хліб збитим з водою яйцем і посипте вівсяними висівками.
Духовку разом з каменем для хліба розігрійте до 180-190 градусів і випікайте хліб протягом 20-25 хвилин. Остудіть хліб на решітці. Смачного!