Пиріг «Каракуми» з варенням
(покроковий рецепт з фото)
Дуже часто пиріг "каракум" плутають зі звичайним тертим пирогом, але ж у них є маленька відмінність. "каракуми" має додаткову білкову прошарок і товщина основи пирога пишніше. Ділюся рецептом!
Хотілося б відзначити про начинку. Пиріг має виражену солодкість, тому, щоб не зіпсувати смак, візьміть варення з легкою кислинкою. Випічку пирога орієнтуйте по своїй духовці, але зазвичай 40 хвилин цілком вистачає.
- Борошно пшеничне - 2, 5 склянки
- Крем - 50 грам
- Цукор - 0, 75 склянки
- Вершкове масло - 150 грам (або поширення)
- Яйце - 1 штука
- Розпушувач для тіста - 10 грам
- Варення - За смаком (густе)

Підготуйте необхідні інгредієнти.

Розділіть яйце на білок і жовток. Білок приберіть в холодильник. Розтопити масло і додайте до нього цукор і жовток. Розмішайте.

Додайте сметану, ще раз розмішайте.

Додайте борошно і розпушувач для тіста.

Замісити м'яке тісто. Розділи 2 нерівні частини: 1/3 і 2/3. 1/3 частина приберіть в морозильник, 2/3 частина тесту в холодильник. Залиште на 30 хвилин.

Збийте білок з 1 ст.Л. Цукру в пишну піну, до піків.

Через 30 хвилин дістаньте тісто з холодильника. Підготуйте прямокутну форму для випічки, застелите її пергаментом.
Тісто розподіліть по формі, формуючи невеликі бортики.
Тісто розподіліть по формі, формуючи невеликі бортики.

Розподіліть по тесту густе варення. Шар визначте самостійно, за смаком. Але врахуйте, що пиріг солодкий, тому, чим товще шар варення, тим солодше пиріг. Увімкніть духовку на 180 градусів.

На шар варення розподіліть збитий білок з цукром.

Дістаньте 1/3 частина тесту з морозилки і натріть шар на крупній тертці на білковий шар. Поставте випікатися пиріг на 40 хвилин.

Через 40 хвилин дістаньте пиріг з духовки. Він буде красивого, золотистого кольору.

Вийміть з форми і охолодіть.

Пиріг готовий. Смачного!