Бігос
(покроковий рецепт з фото)
Класичний рецепт приготування традиційної страви польської та литовської кухні.
Бігос, представляє собою тушковану капусту з м'ясом, є дуже популярною стравою в багатьох країнах східної Європи. Наскільки мені відомо, батьківщиною бігосу є Польща, проте згодом блюдо поширилося по навколишніх країнах - Литві, Україна, Білорусії, Росії, Чехії. У Польщі бігос прийнято подавати на другий день Різдва. Інгредієнти для приготування бігосу варіюються від регіону до регіону, проте я спробую навести тут класичний рецепт приготування бігосу.
- Свинина - 1 кілограм
- Капуста білокачанна - 500 грам
- Квашена капуста - 500 грам
- Ріпчаста цибуля - 2 штуки
- Морква - 2-3 штук
- Лавровий лист - 6-8 штук
- Сіль, перець - - За смаком
- Рослинна олія - 50 мілілітрів
Підготуємо всі необхідні інгредієнти.
М'ясо нарізаємо на шматочки розміром приблизно 1.5 з 1.5 см. Обсмажуємо кубики м'яса в рослинному маслі на середньо-швидкому вогні протягом 10 хвилин, постійно помішуючи. Нам не потрібно готувати м'ясо до готовності - потрібно лише, щоб м'ясо покрилося скоринкою.
Беремо велику каструлю, перекладаємо туди м'ясо разом з виділився жиром. Туди ж кладемо лавровий лист, сіль і перець. Ставимо на повільний вогонь і накриваємо кришкою.
Тим часом в іншій сковороді обсмажуємо цибулю, нарізаний півкільцями, до м'якості.
Додаємо до цибулі крупно натерту моркву, перемішуємо і готуємо ще 5 хвилин.
Потім додаємо в сковороду квашену капусту (без рідини). Перемішуємо і готуємо ще 10 хвилин.
Отриману овочеву масу додаємо в каструлю до м'яса, яка як і раніше стоїть на повільному вогні (якщо масла залишилося зовсім мало - треба підлити, щоб м'ясо не пригоріло).
Білокачанну капусту крупно шаткуємо і готуємо на середньому вогні близько 15 хвилин в окремій сковороді.
Додаємо білокачанну капусту в каструлю з іншими інгредієнтами, гарненько все перемішуємо.
Накриваємо каструлю кришкою і тушкуємо на середньому вогні близько 1 годину. М'ясо повинно вийти повністю готовим, капуста - м'якої.
Смачного!