Торт «Прага» по ГОСТу
(покроковий рецепт з фото)
Цей смачний бісквітний торт, який за радянських часів був дуже популярний. Та й зараз його печуть у багатьох сім'ях, адже він дійсно смачний і ні в яке порівняння не йде з магазинними тортами.
Це дуже смачний шоколадний бісквітний торт з радянських часів. Для багатьох цей торт був найсмачнішим з магазинних тортів того часу. Пропоную вам рецепт приготування торта "прага" по ГОСТу. Як і з будь-яким бісквітним тортом, вам доведеться повозитися, зате результат буде чудовим. Всі домочадці і гості будуть в захваті.
- Яйця - 7 штук(6 - для бісквіта, 1 - для крему)
- Вершкове масло - 310 грам(40 - для бісквіта, 200 - для крему, 70 - для глазурі)
- Какао - 35 грам(25 - для бісквіта, 10 - для крему)
- Цукор - 150 грам(150- для бісквіта)
- Борошно пшеничне - 115 грам
- Згущене молоко - 120 грам (для крему)
- Вода - 20 грам (для крему)
- Ванільний цукор - 10 грам (для крему)
- Джем - 60 грам (абрикосовий)
- Шоколад чорний - 70 грам (для глазурі)
Готуємо бісквіт. Відокремлюємо білки від жовтків, додаємо до жовтків 75 г пісочний.
І збиваємо жовтки з цукром до стану пишної світлої маси.
Білки збиваємо до утворення щільної піни.
Не перестаючи збивати, додаємо невеликими порціями цукор, що залишився. Збиваємо до пишних стійких піків.
Додаємо білки до жовтків. Акуратно (знизу вгору) перемішуємо.
Просіваємо борошно з какао, додаємо їх до яєчної суміші. І дуже акуратно перемішуємо від краю до центру.
Розтопимо і охолодити вершкове масло. Вливаємо олію в тісто по краю і перемішуємо.
Нам знадобиться форма для випічки бісквіта діаметром 23-24 см. Змащуємо її маслом. Виливаємо в неї тісто. Випікаємо бісквіт в духовці при 200 градусах. Готовий бісквіт охолоджуємо не менш 8 годин на решітці.
Готовий крем. Жовток одного яйця розмішати з водою. Додамо згущене молоко і ванільний цукор. Розмішати і варимо на водяній бані до загустіння. Помішуємо весь час, щоб жовтки не згорнулися. Поставимо остигати.
Збиваємо до пишності м'яке вершкове масло.
Додаємо маленькими порціями до збитого масла сироп з жовтка і згущеного молока, після додавання кожної порції збиваємо.
Після введення останньої порції додамо какао.
І отримаємо гарний і пишний крем.
Остиглий бісквіт розрізаємо на три коржа, кожен з яких як слід промазуємо кремом.
Верхній корж повапниш абрикосовим джемом, поставимо тортик в холодильник на пару годин.
Для глазурі змішаємо розтоплений шоколад і вершкове масло. Заливаємо торт глазур'ю. Зверху прикрашаємо шоколадною стружкою (або просто за своїм бажанням).
Торт ставимо в холодильник, нехай застигне глазур. А потім подаємо до столу.