Рецепт Цепеліни литовські фото

Цепеліни литовські
(покроковий рецепт з фото)

Європейська кухня , Литовська кухня
М'ясо, Овочі, Субпродукти, Картопля, Фарш, Бекон
Вегетаріанське харчування
На обід, На вечерю
Гарячі страви, Страви з начинкою

Якщо вам подобаються страви з картоплі, ви обов'язково повинні спробувати приготувати смачне і дуже ситне національне литовське блюдо з картоплі з м'ясною, грибний або змішаної начинкою. Готуємо!

Найголовніше в приготуванні цієї страви - це вибрати "правильний" крохмальний картопля і замісити правильне картопляне тісто. А це не завжди виходить навіть у досвідчених господинь. Один і той же сорт картоплі, але куплений в різних місцях, може містити різну кількість крохмалю. Але нічого страшного, в цьому рецепті я розповіла, як приготувати цепеліни литовські, і поділилася всіма секретами їх приготування. Дуже сподіваюся, що у вас все вийде.

  • Картопля - 1, 5 кілограма
  • Цибуля ріпчаста - 2 штуки
  • Фарш м'ясний - 200-250 грам
  • Бекон - 100 грам
  • Крохмаль - 1-3 Ст. Ложок
  • Сіль - 2 чайних ложки
  • Перець чорний мелений - 1 щіпка
цепеліни литовські - фото крок 1
В першу чергу поставимо відварюватися в мундирі четверту частину картоплі. У мене було 12 картоплин приблизно одного розміру, три з них я і варю до готовності.
цепеліни литовські - фото крок 2
Коли відварену картоплю вже охолов, чистимо і натираємо на тертці для дерунів залишився картопля.
цепеліни литовські - фото крок 3
Потім застилає лляним рушником друшляк, вставляємо друшляк в миску і викладаємо в нього подрібнений картопля. Хорошенечко вичавлюємо картопля, але не зовсім вже насухо.
цепеліни литовські - фото крок 4
Ось як багато рідини вийшло з моєї картоплі. Чи не виливаємо рідину! ! Нехай відстоїться і на дні осяде крохмаль.
цепеліни литовські - фото крок 5
Віджатий картопля перекладаємо в миску, відразу ж додаємо до нього натерту на тій же тертці цибулину. Цибуля не дасть потемніти картоплі і цепеліни будуть світлими і гарними. Перемішуємо.
цепеліни литовські - фото крок 6
На дрібній тертці натираємо очищений варену картоплю.
цепеліни литовські - фото крок 7
Додаємо його до сирого картоплі, туди ж додамо осів крохмаль (у мене його виявилося дуже мало і я додала ще 1, 5 ложки крохмалю) і 2/3 чайної ложки солі.
цепеліни литовські - фото крок 8
Перемішуємо до однорідності і отримуємо тісто, з якого і будемо робити цепеліни. Закип'ятіть невелику кількість води і киньте в киплячу невелику кульку з тіста. Поваріть його хвилини 3-4. Якщо він розвалюється, додайте ще трохи крохмалю і знову зваріть новий кульку, і так до тих пір, поки кулька з картопляного тіста не триматиме форму.
цепеліни литовські - фото крок 9
Приготовим начинку. Змішаємо м'ясний фарш, додамо подрібнену цибулю, перець і дві дрібки солі.
цепеліни литовські - фото крок 10
Ставимо на плиту велику каструлю з водою і починаємо ліпити цепеліни. Я посипаю дошку крохмалем, ділю тісто на 8 частин. Беремо частину тіста, формуємо коржик. У центр викладаємо м'ясний фарш.
цепеліни литовські - фото крок 11
Ретельно заліпимо краю коржі, як пиріжок. А потім, злегка натискаючи долонею, прокатуємо по дошці, формуючи красивий цепелін-дирижабль
цепеліни литовські - фото крок 12
Викладаємо готові цепеліни на дошку, застелену харчовою плівкою. У півсклянки води додамо півтори ложки крохмалю і розмішати.
цепеліни литовські - фото крок 13
У каструлю з киплячою водою додамо сіль і тонкою цівкою вливаємо розчин крохмалю, весь час помішувати. Виходить такий собі рідкий кисіль.
цепеліни литовські - фото крок 14
Коли закипить, викладаємо цепеліни. Варимо хвилин 20 після закипання. Не слід варити цепеліни на дуже сильному вогні!
цепеліни литовські - фото крок 15
А тим часом займемося підливою. Нарізаємо бекон і цибулину.
цепеліни литовські - фото крок 16
Обсмажити бекон до легкого рум'янцю, цибуля харчування. Смажимо до золотистого кольору цибулі. Посолимо за смаком. В кінці можна додати вершки або сметану, дайте закипіти. Для мене виходить дуже жирно, я обійдуся беконом з цибулею.
цепеліни литовські - фото крок 17
Акуратно дістаємо готові цепеліни.
цепеліни литовські - фото крок 18
Розкладаємо по тарілках і поливаємо підливою з бекону з цибулею.