Балиш
(покроковий рецепт з фото)
Татарський національний пиріг «Балиш» або «зур Балиш» - одне з найвідоміших страв цієї кухні. Чи не пройдемо повз і ми, хочу розповісти, як приготувати цей смачний пиріг з м'ясом і картоплею.
Татарський Балиш - це святкове блюдо і у кожної господині є свій улюблений, перевірений рецепт. Для начинки можна взяти будь-яке м'ясо, птицю (наприклад, гусятину) або субпродукти. А крім картоплі можна додати капусту або гарбуз. Іноді замість овочів в начинку додається рис.
- Борошно пшеничне - 700 грам
- М'ясо - 1, 5 кілограма
- Картопля - 1, 5 кілограма
- Цибуля ріпчаста - 2 штуки
- Крем - 200 грам
- Кефір - 150 грам
- Вершкове масло - 150 грам
- Яйце - 1 штука
- Масло рослинне - 1 Ст. Ложка
- Сода харчова - 1 Чайна ложка
- Оцет 9% - 0, 5 чайних ложки
- Бульйон м'ясний - 1 Склянка
- Перець чорний мелений - За смаком
- Сіль - За смаком
1
Спочатку приготуйте тісто. У велику миску для замісу тіста покладіть сметану, кефір, вбийте яйце, додайте охолоджене розтоплене вершкове масло, рослинне масло і щіпку солі. Все перемішайте, додайте харчову соду, погашену оцтом, перемішайте.
2
Потім поступово додайте просіяне борошно і замісити тісто. Коли воно стане однорідним і еластичним, зробіть з тіста кулю, оберніть харчовою плівкою і залиште на столі, щоб тісто відпочило.
3
Для начинки м'ясо вимийте і наріжте кубиками 2х2 см.
4
Картопля і ріпчасту цибулю почистіть, вимийте і наріжте: картопля так само, як м'ясо, а цибуля - подрібніть.
5
У мисці перемішайте м'ясо, картопля і цибуля, посоліть і поперчіть за смаком. Начинка готова.
6
Приготуйте глибоку форму для випічки або глибоку сковороду і змастіть маслом.
7
Відпочиле тісто обомніте, розділи 2 частини в співвідношенні, приблизно, 1:3. Відокремте невеликий шматочок тесту, він знадобиться, щоб закрити отвір для бульйону.
8
Більшу частину тесту тонко розкачати і покладіть у форму так, щоб краї тіста звисали на 5-6 см. Вставте тісто načinku.
9
Розкачайте меншу частину тіста в коло, покладіть його на начинку і з'єднайте з краями підстави пирога. Краї защепіте «мотузкою». У центрі пирога зробіть круглий отвір для бульйону і поки прикрийте його «кришечкою» (маленький кульку з тіста).
10
Зверху Балиш змастіть розігрітим вершковим маслом і поставте в заздалегідь нагріту до 200 градусів духовку. Пиріг буде випікатися близько 2-х годин.
11
Через півтори години зніміть «кришечку» і влийте гарячий м'ясний бульйон. Знову закрийте отвір і допікають пиріг ще 30 хвилин до золотистого кольору.
12
Готовий пиріг збризніть водою, накрийте кухонним рушником і дайте постояти 5-10 хвилин перед подачею на стіл. Татарський Балиш подають прямо в формі, в якій він випікався. Смачного!