Moshkichiri
(покроковий рецепт з фото)
Традиційне узбецьке блюдо, складне в приготуванні, але неймовірно смачне. Особливо воно популярне у Ферганській долині, навіть більше, ніж плов. По суті, це блюдо вважається святковим. Пробуйте!
Після приготування мошкічірі даємо йому трохи постояти (не більше 25 хвилин, щоб баранячий жир не почав застигати) і подаємо в гарячому вигляді. Перед подачею можна додати ще зіри, вона ідеально розкриває смак інгредієнтів в цій страві. Таке національне узбецьке блюдо популярнішим на традиційній кухні навіть більше, ніж плов. Часу на його приготування потрібно близько 3 годин.
- Баранина - 700 грам (м'якоть і трохи м'яса на кістці)
- Сало - 50 грам
- Рослинна олія - 200 грам
- Цибуля - 3 штук
- Часник - 2 штуки
- Морква - 4-5 штук
- Мал - 250 грам
- Відмінно - 250 грам
- Пекучий перець - За смаком
- Зіра - За смаком
- Спеції - За смаком
1. Ця страва має кілька різновидів. Наш варіант - класичний. Воно дуже схоже на плов, але за смаком істотно відрізняється і готується на основі баранини з додаванням традиційної крупи.
2. Нам знадобиться також багато моркви, часник, цибуля, сало, пекучий перець і спеції за смаком (зіра - обов'язково). Готується блюдо в казані, а за пару годин до приготування в холодній воді слід замочити маш і рис.
3. Відразу в казані витоплюємо сало, після чого шкварки прибираємо.
4. Обсмажуємо і навіть трохи пережарюють цибулю і за допомогою шумівки прибираємо його.
5. Тепер на цьому жиру обсмажуємо шматочки баранини на кістки. Після чого також прибираємо їх.
6. Обсмажуємо тепер звичайні шматки м'яса (м'якоті) і додаємо зіру і спеції, а а також одну морква, нарізану навпіл.
7. Витягуємо м'ясо і залишаємо один жир в казані. Тепер шаткуємо цибулю і смажимо його, після чого шаткуємо соломкою моркву і відправляємо її до цибулі.
8. Тепер відправляємо до овочів вже обсмажені шматочки м'яса, додаємо до смаку пекучий перець і часник (не очищати! ) і заливаємо водою (близько 2 склянок).
9. Після закипання зменшуємо вогонь і даємо зирвака покипіти близько 20 хвилин, після чого додаємо добре промитий маш.
10. Перемішуємо зірвак і маш, накриваємо кришкою і тушкуємо. Тут головне не переварити маш, а приготувати його аль-денте. Це робиться для того, щоб після закладки рису він доготувати і не був перетравленим.
11. Додаємо рис і знову підсилюємо температуру під казаном. Час від часу мошкічірі потрібно помішувати і при необхідності потроху додавати води.
12. Коли вода вся википить і крупи будуть готові, можна вимикати вогонь і дати мошкічірі настоятися.
12. Їсти мошкічірі потрібно тільки в гарячому вигляді, оскільки остившая баранина не так хороша на смак.