Maşxurda
(покроковий рецепт з фото)
Існує багато смачних страв у різних країн світу. Напевно, немає такої країни, де б такого блюда не було. Перед вами сьогодні, наприклад, національне узбецьке блюдо машхурда - густий суп.
Таке блюдо, як правило, розраховане на прийом дорогих гостей. Воно дуже ситне і пряне. Його незвичайні поєднання продуктів вносять колорит східних образів. Багато в ньому спецій, прянощів і гостроти. Ви, звичайно, можете не класти багато перцю. Загалом, культура культурою, а орієнтуватися все ж, слід на свій організм. Так що подумайте, які ви більше любите страви, а я поки розповім, як приготувати машхурду.
- М'ясо - 400 грам (баранина)
- Відмінно - 0, 5 склянки
- Мал - 0, 5 склянки
- Цибуля ріпчаста - 2 штуки
- Морква - 2 штуки
- Картопля - 2 штуки
- Перець болгарський - 1-2 штук
- Помідори - 2 штуки
- Часник - 3 зубчики
- Зелень - 1 пучок
- Масло рослинне - 3 Ст. Ложки
- Сіль, перець, спеції - За смаком
Для цієї страви я взяла саме баранину, оскільки в моєму розумінні у східних народів вона в пошані. Нарізаємо м'ясо на невеликого розміру шматочки. Овощи чистим, миємо й нарізаємо кубиками.
Для цієї страви нам знадобиться чавунний посуд. Найкраще підійде казан, чавунець або щось подібне. Можна використовувати глибоку сковорідку з товстими стінками і дном. Обсмажуємо м'ясо на рослинному маслі майже до готовності. Закладаємо овочі: спочатку - цибуля, а потім вже морква і болгарський перець. Помідори кладемо останніми.
Для нашої машхурди нам знадобиться маш - золотиста квасоля, а також звичайний рис. Їх потрібно замочити попередньо в холодній воді. Маш бажано замочувати мінімум за 2 години до початку готування. Закладаємо замочений маш в казан. Заливаємо все двома з половиною літрами води.
Після цього, хвилин через 10, кладемо гострий перець (прямо цілком) і картопля. Слідом відразу - замочений рис. Через 15 хвилин кладемо сіль, перець і пряні або гострі спеції на ваш розсуд. Це можуть бути зіра, коріандр і просто чорний перець.
Слідом кладемо часник і нарубану зелень. Через 15 хвилин готова справжня чоловіча юшка в традиційному узбецькому стилі. Приємного вам і ситного обіду!