М'ясо по-ельзаськи
(покроковий рецепт з фото)
М'ясо по-ельзаськи - блюдо непроста. Чи не тому що складно готувати, а тому що важко встояти.
Ельзас знаходиться якраз посередині між Францією, до якої територіально відноситься, Німеччиною і Швейцарією - тому, не дивно, що ельзаське кухня ввібрала в себе багаті кулінарні традиції цих країн. Німецька простота і щедрість тут поєднуються з французькою витонченістю, вишукане фуа-гра спокійнісінько сусідить з кислою капустою, а для приготування знаменитого baeckeoffe або м'яса по-ельзаськи використовують аж три види м'яса відразу - повна, млинець, еклектика!
Але досить ліричних відступів, краще познайомимося з класичним рецептом м'яса по-ельзаськи.
Отже, м'ясо моєму, обсушуємо, очищаємо від плівок і ріжемо невеликими шматочками, які складаємо в досить глибоку каструлю.
Лук очищаємо, крупно ріжемо. Часник теж чистимо, але ріжемо тонкими пластинками. Відправляємо в каструлю з м'ясом.
Висипаємо туди ж дрібно посічену зелень петрушки, сухий чебрець, сіль, перець, кидаємо поверх пару лаврових листів, перемішуємо, заливаємо вином і перемішуємо ще раз.
Прибираємо каструлю в холодне місце мінімум на 12 годин, а в ідеалі - на добу.
Очищаємо картоплю, моєму і ріжемо досить-таки товстими скибочками - приблизно 0, 5 см. Укладаємо шар картоплі на дно жароміцної форми. Традиційно baeckeoffe готується в глиняному посуді, підійде керамічний горщик для запікання.
Відкидаємо м'ясо на друшляк, встановлений над який-небудь мискою. Укладаємо мариноване м'ясо з цибулею поверх картоплі, а маринад проціджуємо, видаляємо перець і лавровий лист і пробуємо - якщо недостатньо солі, саме час це виправити.
Перемішуємо м'ясо з картоплею, заливаємо маринадом, закриваємо кришкою і ставимо в духовку - температура приблизно 180С, час ніяк не менше 2 годин.
Те, що виходить в результаті, описати словами важко - потрібно пробувати…
- Яловичина - 0, 5 кілограма
- Свинина - 0, 5 кілограма
- Баранина (желательно ягнятина) - 0, 5 кілограма
- Цибуля ріпчаста - 5 штук
- Часник - 3-4 зубчиків
- Петрушка - 5 Ст. Ложок
- Лавровий лист - 3-4 штук
- Вино сухе біле - 0, 5 L
- Картопля - 1, 5 кілограма
- Чебрець - 2 чайних ложки
- Чорний перець мелений - 1 Чайна ложка
- Сіль - За смаком
Але досить ліричних відступів, краще познайомимося з класичним рецептом м'яса по-ельзаськи.
Отже, м'ясо моєму, обсушуємо, очищаємо від плівок і ріжемо невеликими шматочками, які складаємо в досить глибоку каструлю.
Лук очищаємо, крупно ріжемо. Часник теж чистимо, але ріжемо тонкими пластинками. Відправляємо в каструлю з м'ясом.
Висипаємо туди ж дрібно посічену зелень петрушки, сухий чебрець, сіль, перець, кидаємо поверх пару лаврових листів, перемішуємо, заливаємо вином і перемішуємо ще раз.
Прибираємо каструлю в холодне місце мінімум на 12 годин, а в ідеалі - на добу.
Очищаємо картоплю, моєму і ріжемо досить-таки товстими скибочками - приблизно 0, 5 см. Укладаємо шар картоплі на дно жароміцної форми. Традиційно baeckeoffe готується в глиняному посуді, підійде керамічний горщик для запікання.
Відкидаємо м'ясо на друшляк, встановлений над який-небудь мискою. Укладаємо мариноване м'ясо з цибулею поверх картоплі, а маринад проціджуємо, видаляємо перець і лавровий лист і пробуємо - якщо недостатньо солі, саме час це виправити.
Перемішуємо м'ясо з картоплею, заливаємо маринадом, закриваємо кришкою і ставимо в духовку - температура приблизно 180С, час ніяк не менше 2 годин.
Те, що виходить в результаті, описати словами важко - потрібно пробувати…